Volledig scherm
© Thinkstock

Raad van State keurt omstreden Haarense buxuskwekerij goed

HAAREN - De Raad van State gaat ervan uit dat er geen paarden meer gehouden worden in een schuur aan de Mgr. Berkvensstraat in Haaren. In een definitieve uitspraak keurt de Raad alsnog de omgevingsvergunning voor de schuur goed.

De Raad gaat akkoord met de legalisatie van de schuur omdat de gemeente Haaren heeft aangetoond dat eigenaar Bert Blom de schuur en het aangrenzende vier hectare grote terrein voor het kweken van buxussen zal gebruiken. Uit onderzoeken van de Agrarische Beoordelingscommissie blijkt dat Blom een serieuze buxuskwekerij runt waaruit hij een redelijk inkomen kan halen.

Ondanks dat Blom in 2014 door een fout een buxusoogst heeft verloren, is hij toch bezig nieuwe buxussen op te kweken. Verder stelt het bestuursrechtscollege vast dat Blom geen paarden meer in de schuur houdt.

Buurman Huub Couwenberg spande de rechtszaak aan omdat hij bang is dat Blom toch weer paarden gaat houden en de buxuskwekerij slechts een truc is om een vergunning voor een paardenstal te krijgen. Eerder lag Couwenberg met Blom over zijn paardenhouderij overhoop. Volgens de Raad is het niet waarschijnlijk dat Blom nog paarden aan de Mgr. Berkvensstraat gaat houden. Hoewel de paardenboxen nog in de schuur zitten, betekent dat nog niet dat er paarden inkomen, meent de Raad. En zodra Blom toch paarden in de schuur zet, zal Couwenberg om handhaving kunnen vragen.

Boxtel e.o.