Volledig scherm
Een grote opkomst maandagmiddag in Haaren. © Bart Meesters

Strenge lijn voor herriewagens lijkt in Haaren toch mee te vallen

HAAREN - Even dachten vele honderden, vooral jonge, carnavalsvierders in de gemeente Haaren dat hun feestje dit weekeinde in duigen zou vallen. Een brief die burgemeester Jeannette Zwijnenburg gisteren verstuurde, werd geïnterpreteerd als een verbod op het vervoer van carnavalsvierders op grote wagens en aanhangers naar optochten en andere evenementen. Dat fenomeen is in Haaren en omringende gemeenten erg in trek bij de jeugd.

Sterker nog, hele groepen steken kleine kapitalen in het optuigen van zo'n carnavalswagen. Carnavalsvereniging Ongeremd uit Helvoirt bijvoorbeeld heeft de afgelopen maanden zo'n 15.000 euro en ontelbare uren arbeid in haar wagen gestoken. Dat de vereniging kort voor carnaval hoorde dat ze misschien niet de weg op mocht, veroorzaakte wel even kortsluiting, aldus Thomas Lommers. De vereniging wil met een groep van zestig tot tachtig man iedere dag naar evenementen in de eigen gemeente of de regio trekken.

Ook binnen andere clubjes uit Haaren was de opwinding groot, zo bleek tijdens de informatiebijeenkomst die de gemeente vanmiddag hield. Daar waren ruim honderd jonge carnavalsvierders aanwezig, naast de autoriteiten en vertegenwoordigers van de openbare carnavalsstichtingen. De burgemeester legde daarin uit dat er niet veel veranderd is en dat slechts de formele regels aangescherpt zijn.

Zo mogen alleen onder strikte voorwaarden personen vervoerd worden met dit soort carnavalswagens, ook wel herriewagens genoemd. Dat mag alleen kort voor en na en tijdens de optocht. Ook mogen de wagens alleen over binnenwegen rijden, binnen de bebouwde kom 20 kilometer per uur en 40 erbuiten. Verder moet er een carnavalsverzekering zijn afgesloten, mag niemand tijdens de tocht van of op de wagen klimmen en moeten enkele passagiers nuchter blijven. En tijdens de rit ergens heen moeten de luidsprekers uit staan.

Deze voorwaarden gelden ook als clubjes uit Haaren naar evenementen buiten hun dorp gaan; als het tenminste gaat om evenementen waarvoor een gemeente een vergunning heeft verleend.

Dat haar brief voor veel ophef zorgde vlak voor carnaval, betreurde burgemeester Zwijnenburg. De gemeente kwam hiermee op de valreep naar buiten omdat ze voor een uitwas vreest. In Helvoirt gaat namelijk een evenement tijdens carnaval niet door en via sociale media werd opgeroepen om dan maar eigen feestjes te organiseren. ,,Daarnaast waren onze regels niet helemaal helder en dat hebben we nu gerepareerd".

Thomas Lommers uit Helvoirt na de bijeenkomst met de burgemeester: ,,Er verandert voor ons gelukkig niet veel. We gaan naar evenementen met een vergunning en houden ons toch al aan de regels".

In het verleden heeft het carnavallen met dit soort wagens niet tot onveilige situaties geleid, aldus de burgemeester en politieman Marcel de Rouw. Zwijnenburg: ,,Er komen elk jaar wel veel klachten over geluidsoverlast bij ons binnen". Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete van 230 euro krijgen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement