Volledig scherm
Te koop voor 595.000 euro, de pastorie aan de Dorpsstraat in Esch © Johan van Grinsven

Te koop: de oude pastorie van Esch

ESCH - De verkoop van de uit 1890 stammende pastorie van Esch gaat met enige weemoed gepaard, aldus secretaris Jo Custers van het parochiebestuur. Weer een religieus gebouw in de Heilig-Hartparochie dat zijn functie verliest. De parochie stoot het gebouw af vanwege de kosten. Vraagprijs voor het monument: 595.000 euro.

De pastorie staat naast de Sint-Willibrorduskerk aan de Dorpsstraat; de kerk heeft ook een beschermde status. Beide gebouwen worden verbonden door De Opgang, een trefcentrum waar parochianen bijeenkomen voor onder meer vergaderingen en repetities. Van deze drie gebouwen wordt alleen de pastorie afgestoten, ook de sacristie van de kerk wordt niet verkocht. En het prominente Heilig-Hartbeeld bij de kerk blijft ook staan.

Quote

De eenheid van kerk, pastorie en De Opgang blijft gelukkig intact

Jo Custers, secretaris parochiebestuur

Rustig gevoel

Omdat het een rijksmonument is, mag er aan de buitenkant niks veranderd worden. ,,Daardoor blijft de eenheid van kerk, pastorie en De Opgang intact. Dat geeft ons in ieder geval een gerust gevoel", zegt Custers.

De parochie heeft de pastorie in 2015 verlaten, toen de Boxtelse fusieparochie Heilig Hart ontstond. Het pand werd tot een half jaar geleden verhuurd. Een nieuwe huurder zoeken was geen optie, aldus secretaris Custers. ,,Het is een oud pand en moet gerenoveerd worden. De kosten daarvan kunnen wij met verhuur niet terugverdienen." Met het geld dat de verkoop oplevert, kan de parochie de Sint-Willibrorduskerk openhouden.

Rijksdienst

De pastorie stamt uit 1890 en draagt kenmerken van zowel neo-classicisme en neo-gotiek; zowel in- als exterieur zijn nog gaaf. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stelt dat de pastorie van algemeen belang is. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde omdat het de ontwikkeling van zowel het katholicisme in de Meijerij toont als die van de plattelandspastorie. Verder heeft de pastorie  architectuurhistorische waarde, vindt de dienst.

Volledig scherm
Pastorie, Willibrorduskerk en heilig-hartbeeld bijeen: een vertrouwd ensemble in Esch. © Johan van Grinsven