Volledig scherm
© rgbstock.com

Tientallen chemokuren dankzij snoeisel van taxus uit de Meierij

HAAREN - De gemeenten Haaren en Sint-Michielsgestel hebben zich achter Stichting Taxus Taxi geschaard. De stichting haalt snoeiafval van de taxusplant op in Noord-Brabant, Zuid-Gelderland en Noord-Limburg. Uit dat afval wordt de stof taxol gehaald en die wordt gebruikt voor de productie van chemokuren.

Er zijn zo’n vijftien volle kruiwagens taxussnoeisel nodig voor één chemotherapie.

Volgens de gemeente Haaren hebben afgelopen jaar 114 Haarenaren taxusscheuten ingeleverd, in totaal 3.889 kilogram aan jong snoeisel. Stichting Taxus Taxi meldt dat dat genoeg was voor 26 chemotherapieën. In de gemeente Sint-Michielsgestel haalde Taxus Taxi afgelopen jaar voor 23 chemotherapieën aan taxussnoeiafval op.

Vergelijkbaar initiatief
Boxtel doet niet mee aan Taxus Taxi, maar wel aan een vergelijkbaar initiatief: Stichting Vergroot de Hoop. Die heeft afgelopen jaar, van juni tot en met half augustus, ongeveer 600 kilogram snoeiafval opgehaald in Boxtel. In Schijndel doet de gemeente niet zelf mee. Maar sinds mei vorig jaar is er toch een inzamelpunt voor taxussnoeisel en wel bij firma Den Ouden op de Vlagheide. Die werkt belangeloos aan de inzameling mee. Het bedrijf heeft afgelopen jaar ongeveer duizend kilo snoeisel ingenomen in Schijndel.

Boxtel e.o.