Volledig scherm
© Johan van Grinsven / BD

Toekomst van Haarendael ligt nu vast

HAAREN - De toekomst van Landgoed Haarendael in Haaren is dichtgetimmerd. De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met een nieuw bestemmingsplan voor dit karakteristieke complex langs rijksweg N65. Dat betekent dat er in de toekomst niets anders kan komen dan een onderwijscampus.

De raad volgt daarmee het voorstel van burgemeester en wethouders van Haaren. En dat komt weer voort uit een besluit van de gemeenteraad - een half jaar geleden genomen - om het landgoed aan te kopen van eigenaar Cello en het vervolgens door te verkopen aan een Tilburgse projectontwikkelaar. Die wil er een onderwijscampus voor agrarische opleidingen van maken. En dat wil de gemeente ook.

Gericht op zorg
Het bestemmingsplan legt vast wat wel en niet mag op Haarendael. De verandering tussen de oude en nieuwe situatie is eigenlijk simpel. Haarendael had een maatschappelijke bestemming ‘gericht op zorg’; dat wordt nu ‘gericht op onderwijs’. Volgens wethouder Johan van den Brand zal de toekomstige ontwikkeling op Haarendael geen afbreuk doen aan het monumentale karakter van het complex. En ook niet aan het vele groen op het ruim dertig hectaren grote terrein. Ook het nieuwe plan sluit aan bij de visie die de gemeente in 2012 samen met zorginstelling Cello, eigenaar van Haarendael, heeft gemaakt.

Boxtel e.o.