Volledig scherm
Varkensboer Willie van Gemert uit Helvoirt (midden) vierde de uitspraak van het gerechtshof inzake de Aujeszky-rente met een taart. © Robèrt van Lith

Varkensboer Helvoirt ziet uitkering miljoenen als 'gerechtigheid'

HELVOIRT - Varkensboer Willie van Gemert uit Helvoirt vindt het 'absolute gerechtigheid' dat Nederlandse varkensboeren kunnen rekenen op een vergoeding van in totaal elf miljoen euro, zoals het gerechtshof deze week bepaalde.

De zaak werd gewonnen door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), waarvan Willie van Gemert vier jaar lang voorzitter was. De elf miljoen komt bovenop de 16,1 miljoen euro die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan de varkensboeren.

Het gerechtshof in Den Haag stelde de varkenshouders deze week opnieuw in het gelijk in een slepend conflict met de Sociaal Economische Raad (SER). De rechter vindt dat de SER de financiële schade moet compenseren die varkenshouders leden doordat zij jarenlang te veel betaalden voor het inenten van varkens tegen de ziekte van Aujeszky. Inenten tegen deze besmettelijke virusziekte werd in 1993 verplicht gesteld.

Willie van Gemert was degene die 21 jaar geleden de strijd aan ging tegen door tarieven die werden vastgesteld voor de inentingen. Eind jaren negentig werd de strijd overgenomen door de NVV. De prijzen voor de inentingen en entstoffen werden destijds vastgesteld door het inmiddels opgeheven Landbouwschap, de SER draait nu op voor de kosten in het conflict van het Landbouwschap.

Van Gemert kreeg deze week tientallen reacties binnen van collega's. Het bedrag van ruim elf miljoen moet verdeeld worden tussen circa 3.000 varkensboeren die destijds lid waren van de NVV. Van Gemert: "In 2013 ontving ik persoonlijk 5.500 euro van de SER. Hoeveel het nu wordt, moet nog worden berekend."

De SER kan nog in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Volledig scherm
Met een taart werd de uitspraak van het gerechtshof inzake de Aujeszky-rente gevierd. © Robèrt van Lith

Boxtel e.o.