Volledig scherm
Het arrestatieteam aan de Nemelaerstraat in Haaren. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Verwarde, neergeschoten Haarenaar weigerde gedwongen opname

HAAREN - De verwarde man uit Haaren die gewond is geraakt toen de politie schoten loste in zijn boerderij weigerde zich gedwongen te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg tekende voor de opname van de man. Een psychiater vreesde dat er ongelukken zouden gebeuren. De verwarde Haarenaar dreigde volgens omwonenden zichzelf en zijn woning aan de Nemelaerstraat op te blazen. Hij weigerde maandag overdag al om met een ambulance mee te gaan om zich te laten helpen omdat hij in psychische nood zat.

Escaleren
Volgens de ambtenaar openbare orde en veiligheid van de gemeente Haaren escaleerde het incident toen om 17.30 uur de politie ter plekke kwam. Toen werd er door de burgemeester een inbewaringstelling getekend. Hierna werd op allerlei manieren geprobeerd de man uit zijn woning te krijgen. Zo zou er over en weer geroepen zijn en is er vanuit de politie een onderhandelaar ingezet.

Uiteindelijk viel een arrestatieteam rond 23.00 uur het huis binnen, waar hij zich urenlang had verscholen. Daarbij werden schoten gelost en raakte de man gewond. Het gebied rondom de Nemelaerstraat was lange tijd afgezet. Ook werd de gastoevoer naar de woning afgesloten.

Psychiatrisch ziekenhuis
,,Het is heel vervelend voor de man en zijn familie. Maar het ging niet anders want hij wilde onder geen beding mee en vormde een gevaar. De burgemeester gaat deze week nog bij zijn familie langs. Hij is nu in een ziekenhuis maar zal hierna eerst naar een psychiatrisch ziekenhuis gaan", aldus de ambtenaar van de gemeente Haaren.

Volgens een politiewoordvoerder gebeurt het weleens vaker dat als iemand een gedwongen opname weigert, een arrestatieteam zo iemand uit zijn huis haalt.

Boxtel e.o.