vlnr Lambert van Nistelrooij, het echtpaar Van Nistelrooij
Volledig scherm
vlnr Lambert van Nistelrooij, het echtpaar Van Nistelrooij © N Reigersman

Zeldzame prijs voor Haarenaar Jacques Akerboom

HAAREN - Maximaal vijftig keer per wordt de prijs toegekend aan een inwoner van de Europese Unie. Een zeldzaamheid dus op 510 miljoen mensen. De prestigieuze Prijs van de Europese Burger 2018 ging gisteren naar Jacques Akerboom uit Haaren.

Hij was jarenlang directeur-bestuurder van de Stichting Monumentenwacht Noord-Brabant - een organisatie die met onder andere inspecties en onderhoudsplannen bezitters van monumenten ondersteunt. 

CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij reikte de prijs - een eremedaille - uit en sprak zijn lof uit over de vele verdiensten van Akerboom. ,,Je hebt essentieel gedachtengoed omgezet in actie. Bovendien ben je grensoverschrijdende samenwerking aangegaan en zo zijn er nu ook Monumentenwachten in België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Hongarije, Slovenië, Slowakije en Kroatië." 

Akerboom liet weten de prijs 'een hele eer' te vinden. ,,Maar dit doe je niet alleen. Dit doe je samen met de andere mensen van de Monumentenwacht. Dus deze medaille straalt ook op hen af."