Volledig scherm
Koos Verweij uit Drunen werd tweede op de 11 kilometer van de Devils Trail in een tijd van 42 minuten en 47 seconden. © Kees Klijn

11 en 22 kilometer Devils Trail zijn populair in Drunen

DRUNEN – Bij de derde Devils Trail, opgezet onder auspiciën van atletiek- en wandelvereniging DAK, gingen zondagmorgen bij manege D’n Dries in Drunen 940 deelnemers van start om elf, 23 of 34 kilometer af te leggen door de Drunense en Loonse duinen.

Het startschot voor de verschillende afstanden viel een kwartier later dan gepland. ,,Op de A59 was een ongeluk gebeurd”, legde Peter Goedhart, een van de organisatoren uit. ,,Daardoor stonden mensen in de file, moesten ze via andere wegen Drunen zien te bereiken. Om te voorkomen dat ze te laat zouden zijn, hebben we die tijdstippen verlegd."

Niet meer dan duizend
Voor 11 en de 22 kilometer was het maximum aantal atleten – vierhonderd op elke afstand – al bij de voorinschrijvingen bereikt. Meer deelnemers had dus niet gekund. Goedhart: ,,Met Natuurmonumenten hebben we een afspraak gemaakt om niet meer dan duizend deelnemers toe te laten. Daarnaast zou te veel deelnemers leiden tot oponthoud op de single tracks, de paadjes waar je elkaar niet kunt passeren."

Natuurliefhebbers
Natuurmonumenten kan er verzekerd van zijn dat de duinen weer in keurige nette staat worden achtergelaten. ,,Bij een marathon wemelt het van plastic bekertjes op straat. In de duinen zul je die rommel niet tegenkomen, al zijn er ook drinkposten. Trailers zijn natuurliefhebbers, die gaan er dus zorgvuldig mee om."

Waalwijk, Heusden e.o.