Volledig scherm
Twee van de honden. © Dierenbescherming

23 verwaarloosde honden uit kleine, natte hokken gehaald bij mogelijke handelaar

UPDATEHAARSTEEG/SCHAIJK - In Schaijk en Haarsteeg zijn op twee plaatsen invallen gedaan bij een mogelijke hondenhandelaar. Daarbij zijn 23 honden in beslag genomen. De beesten zaten in huis, een stal en in hokken in een schuur. 

De inval bij de mogelijke handelaar was vorige week woensdag al, maar werd maandag naar buiten gebracht. ,,In en in triest'', zegt een inspecteur over de zaak. ,,Hoe kan je zo je dieren houden? Deze honden beginnen al met een achterstand door onkunde van een mens.'' 

De Dierenbescherming en politie vielen binnen bij het huis van de man in Haarsteeg. Daar zaten twee volwassen honden en vijf pups. Ze zaten in vieze oude paardenboxen en hadden vlooien. Uit documenten die zijn gevonden blijkt volgens de dierenbescherming dat er gehandeld werd in de honden. Die handel zou niet volgens de regels zijn gegaan. De administratie wordt nog verder onderzocht.

Dezelfde mogelijke handelaar had in Schaijk twee schuren. Daar zaten in totaal 33 honden. De dierenbescherming beschrijft de hokken als donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. Een dierenarts zag dat de honden onder de vlooien en luizen zaten. 23 van de honden zijn meegenomen door de inspectie. Ze zijn naar een opvangplek gebracht. 

Eerder misstanden

Het is niet de eerste keer dat er een inval is bij de man uit Haarsteeg. Eerder werd bij hem ook al een inval gedaan, waarbij dieren in slechte omstandigheden werden gevonden. Details over die inval wil de Dierenbescherming niet geven, omdat dat een rechtszaak tegen de man in de weg kan staan. ,,Destijds is het opgelost met bestuursrechtelijke maatregelen'', zegt een woordvoerder.

Ook nu zijn er bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd. De eigenaar moet ervoor zorgen dat de zeven honden in het huis in Haarsteeg en tien overgebleven honden in de schuur in Schaijk betere omstandigheden krijgen. Deze zeventien beesten hadden het niet zo slecht als de 23 honden die zijn meegenomen, waardoor het juridisch niet mogelijk was om deze ook in beslag te nemen.

Volledig scherm
Een van de honden. © Dierenbescherming
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.