Volledig scherm
Janssen haalt konijnen uit de ton. © Screenshot Facebook Peter Janssen

Aangifte tegen Vughtse Vegan Streaker na diefstal dode konijnen: 'Meneer duikt gewoon die kadaverton in'

HAARSTEEG - Een konijnenhouder uit Haarsteeg zegt vrijdag aangifte te gaan doen tegen Vegan Streaker Peter Janssen. De dierenactivist heeft vorige week enkele dode konijnen uit een kadaverton op zijn erf gehaald.

Janssen wil de konijnen gebruiken voor geplande acties bij supermarkten, zo zegt hij zelf. Hij voert deze dagen voor kerst regelmatig actie tegen het fokken en eten van konijnen. 

Avondspits

De activist hield donderdag in de avondspits een actie waarin hij het verkeer op de A59 bij Haarsteeg langzaam liet rijden. ,,Om mensen letterlijk stil te laten staan bij konijnenleed'', aldus Janssen.

Die hele actie kan de Haarsteegse konijnenhouder niet veel schelen, zo zegt hij zelf. Het feit dat Vughtenaar Janssen vorige week bij hem langs is geweest wel. Zeker omdat hij zijn naam en adres op Facebook heeft gezet. 

Volledig scherm
Veehouders doen dode dieren normaal gesproken in zulke tonnen. Daarin worden ze opgehaald door verwerkingsbedrijf Rendac. © Screenshot Facebook Peter Janssen

,,We hebben hele goede gesprekken met Wakker Dier en de Dierenbescherming. Met hen zijn we het ook niet altijd eens, maar we hebben wel een normaal gesprek. Dat is met deze man niet mogelijk.'' 'Voor zijn eigen gemoedsrust' wil de konijnenfokker niet met zijn naam in de media. 

Tekst gaat verder onder de video.

Dode konijnen in een tas

Janssen plaatste vorige week een video op zijn Facebookpagina, waarin te zien is hoe hij zeker vijf dode konijnen uit een kadaverton haalt. Veehouderijen deponeren dode dieren altijd in soortgelijke tonnen, waarna ze worden opgehaald door verwerker Rendac in Son. 

De konijnenhouder: ,,Iedereen doet zijn stinkende best om hygiënisch te werken en ziekten buiten de deur te houden en meneer duikt gewoon die kadaverton in.''

Gevaarlijk

De activist stopte de circa vijf konijnen in een plastic zak en nam ze mee in zijn auto. Heel gevaarlijk, zegt de boer. Zeker omdat de ziekte VHD2 rondwaart. Het virus is voor mensen ongevaarlijk, maar konijnen sterven binnen twee dagen. Zowel wilde als tamme konijnen kunnen het krijgen. 

,,En dan loopt hij gewoon met die konijnen te slingeren'', zegt de boer boos. ,,Waar ben je dan mee bezig?'' Janssen zelf zegt 'op verschillende manieren' rekening te hebben gehouden met VHD2. ,,We zullen de dieren met respect behandelen, ook al zijn ze dood.'' 

Volledig scherm
Zeker vijf konijnen gaan in de tas mee. © Screenshot Facebook Peter Janssen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.