Activiste opgepakt om stilzetten verkeer A59: 'Gevaarlijke situatie', aldus politie

HAARSTEEG - Vegan Streaker Peter Janssen heeft donderdagmiddag het verkeer op de A59 tegengehouden. Samen met drie andere actievoerders zetten ze ter hoogte van Haarsteeg het verkeer stil. De politie heeft na de actie één Belgische activiste opgepakt. Er zou sprake zijn van een 'gevaarlijke situatie'.

De dierenactivisten voerden actie voor het leed dat konijnen hun leven lang door moeten maken, aldus Janssen. 

De actie begon iets voor 17.00 uur. Op de A59 ontstond daardoor al snel een file in de richting van Den Bosch. Die liep snel op in lengte, meldde de VID. Even stond het verkeer helemaal stil, verder reed het langzaam door. Een enkeling haalde de actievoerders boos in via de vluchtstrook. 

Na iets minder dan een halfuur vonden Janssen en zijn collega's de actie geslaagd en maakten ze weer snelheid. De vier betrokken auto's gingen elk hun eigen weg. Het lukte de politie om één van de auto's tot stilstand te brengen. De inzittende daarvan, een Vlaamse activiste, is aangehouden. 

De Belgische activiste wordt aangehouden.
Volledig scherm
De Belgische activiste wordt aangehouden. © Anja van Beek/FPMB

Vluchtstrook vrij

Activist Peter Janssen vlak voor zijn actie in Waalwijk.
Volledig scherm
Activist Peter Janssen vlak voor zijn actie in Waalwijk. © Marvin Doreleijers/FPMB

Janssen kondigde zijn actie donderdagochtend al aan. Hij verzamelde 's middags met een groep andere actievoerders in Loon op Zand, vanwaar zij naar Haarsteeg reden. Daar reden ze met vier auto's naast en achter elkaar, om het verkeer erachter langzaam tot stilstand te brengen. 

De vluchtstrook werd vrijgelaten, zoals Janssen beloofde. ,,En iedereen die ongeduldig is kan de afslag nemen.'' Hij praat zijn actie goed door te verwijzen naar de politie. ,,Die hebben zelf ook weleens zo'n actie gehouden.'' 

Janssen heeft Haarsteeg uitgekozen als locatie omdat daar een konijnenhandelaar zit die zijn dieren volgens hem niet goed behandelt. ,,Hij importeert ze uit Frankrijk, en exporteert ze weer als ze zijn vetgemest.'' 

Niet voor het eerst

Een screenshot uit een video vanuit de auto die het verkeer op de A59 wil stoppen. Links achter het stuur zit Vegan Streaker Peter Janssen.
Volledig scherm
Een screenshot uit een video vanuit de auto die het verkeer op de A59 wil stoppen. Links achter het stuur zit Vegan Streaker Peter Janssen. © Tom Tacken

Het is niet de eerste keer dat Konijn in Nood een langzaamrijactie houdt. In 2015 was de A10 bij Amsterdam doelwit. Janssen zegt nu voor Brabant te hebben gekozen omdat in het zuiden van het land verhoudingsgewijs veel konijnenfokkers zitten. Hij rekent op sympathie van het publiek, zo zei hij eerder op donderdag. ,,We hebben bewust gekozen om niet op sinterklaasavond of op een vrijdagmiddag deze actie te houden."

Verslaggever Tom Tacken zit in de auto bij Peter Janssen en volgt de actie. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement