Volledig scherm
De verwijdering van het asfalt op de toe en afritten 41 in de A59. © Iwan van Dun

Bedrijven uit Drunen vechten door voor schadevergoeding na afsluiten toe- en afrit A59

DRUNEN - Tausch Servicestation, Kivits-Drunen BV en Goesten Onroerend Goed BV strijden nog steeds om schadevergoeding, vanwege de afsluiting van toe- en afrit 41 bij Drunen. De minister wil niets weten van schadevergoeding.

Tausch zegt door de afsluiting van toe- en afrit 41 veel minder brandstof te verkopen. Daar wil het bedrijf schadevergoeding voor. De discussie gaat inmiddels over de vraag of Tausch in 2004, bij de verhuizing naar de Spoorlaan, had kunnen weten dat de toe- en afrit dicht zouden kúnnen gaan.

'Ja', zegt de minister. Kijk maar naar de Structuurvisie van destijds, naar het Gemeentelijke Verkeers- en Vervoers Plan (GVVP) van Heusden en naar het algemene beleid van Rijkswaterstaat, dat minder aansluitingen op snelwegen voorstaat. En omdat Tausch het kon weten, nam het bedrijf een risico en hoeft geen schadevergoeding betaald te worden.

Tausch denkt daar heel anders over. Uit het GVVP en de Structuurvisie zou helemaal niets op te maken zijn over mogelijke afsluiting van de toe- en afrit. ,,En als dat wel zo was, waarom zei de gemeente dat dan niet in 2004? Dan had Tausch de grond aan Spoorlaan nooit gekocht", aldus advocate mr Nielen.

Kivits en Goesten

De logistieke bedrijven Kivits-Drunen BV en Goesten zitten een steenworp afstand van waar eens toe- en afrit 41 lagen. Door de afsluiting moeten de vrachtwagens omrijden. 

De bedrijven leken elk zo'n zes ton schadevergoeding te kunnen krijgen. Maar in het eindrapport was opeens sprake van nul euro. Volgens raadsman mr. Beele rammelde de gevolgde procedure behoorlijk. Ook voor de berekeningsmethode had hij geen goed woord over. Volgens hem deed de adviescommissie met vijf man sterk eerst veertien maanden lang nauwgezet en concreet onderzoek. ,,En dan opeens past de minister een theoretisch verkeersmodel toe", aldus Beele. 

De rechtbank doet over uiterlijk zes weken uitspraak.