Beheerders De Haarstek gaan helemaal voor toekomst buurthuis Haarsteeg

HAARSTEEG - Theo van den Dungen (61) en Kees de Hart (73) zijn de beheerder van buurthuis De Haarstek in Haarsteeg. De vrijwilligers zijn aanspreekpunt, klusjesman en manusje-van-alles in één. ,,We proberen ervoor te zorgen dat iedereen zich hier op z'n gemak voelt."

Volledig scherm
Theo van den Dungen (rechts) en Kees de Hart, beheerders van buurthuis De Haarstek in Haarsteeg. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Ze weten waarvoor ze het doen:  ,,Voor het behoud van De Haarstek. Als we niet met z'n allen de schouders eronder zetten, gaat het buurthuis dicht. Dat zou erg jammer zijn. Er zijn hier veel jonge gezinnen, veel jeugd, veel ouderen. Verder is er weinig meer."

Sinds 1 januari zijn beheer een exploitatie niet meer in handen van stichting ContourdeTwern, maar zwaait een stichting van vrijwilligers de scepter. Dit jaar krijgt de nieuwe stichting nog de volledige subsidie van de gemeente, volgend jaar wordt die teruggeschroefd van 30.000 naar 10.000 euro.  ,,Voor ons is dit jaar het jaar van de waarheid", weten Van den Dungen en De Hart.

Positieve reacties
Het tweetal voelt zich gesterkt door de positieve reacties die ze krijgen. Ze merken dat vrijwilligers hun steentje willen bijdragen. ,,Het saamhorigheidsgevoel is groot." Steeds meer gebruikers kloppen bij De Haarstek aan. ,,Gemiddeld 300 vaste gebruikers per week." Los van de inzet van vrijwilligers, wordt ook van de gebruikers iets verwacht. ,Dat ze hun eigen verbruik bijhouden, de deur op slot draaien, de verwarming uitzetten, dat soort dingen. ,,Dat gaat al voor 99 procent goed."

Zondag is het open huis in De Haarstek.