Voormalige spoorbruggen dienen nu als fietsbrug tuseen Waalwijk en Drunen.
Volledig scherm
Voormalige spoorbruggen dienen nu als fietsbrug tuseen Waalwijk en Drunen. © Beeld werkt

'Behoudt de Langstraatspoorbruggen' tegen alternatief plan snelfietsroute tussen Waalwijk en Drunen

DRUNEN/WAALWIJK - Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen (FBL) kan zich níet vinden in het voorstel voor de snelfietsroute door de Baardwijkse Overlaat, zoals die nu zijn opgenomen in de GOL-plannen. Dat laat secretaris Ad van Tuijl desgevraagd weten. 

De federatie blijft bij de eerdere kritiek, ook als zijn de plannen wel aangepast. Volgens Van Tuijl zal FBL, mogelijk samen met anderen, zeker een zienswijze indienen op het ontwerp provinciaal inpassingsplan GOL, dat officieel ter inzage ligt. 

Kern van de kritiek is dat Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen vindt dat de spoordijk moet blijven liggen en dus nergens afgegraven mag worden. Dat gedeeltelijk afgraven is echter wel onderdeel van de plannen gebleven.

Verbreden

FBL wil dat de spoordijk op een aantal plaatsen met zand wordt verbreed, om zo breed genoeg te worden voor een snelfietsverbinding. Naast de bestaande fietsbruggen kunnen extra bruggen worden neergelegd, op de pijlers die er al staan. ,,De ene brug is dan voor het fietsverkeer de ene richting op, de andere brug voor de fietsers de andere kant op." 

De snelfietsroute loopt dan waar het kan over de verbrede spoordijk en verder over de dan 'dubbele' bruggen. 

In de oorspronkelijke plannen Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat zou een compleet nieuwe, 885 spoorbrug worden aangelegd. De spoordijk zou weggegraven worden en de bestaande brug zou voor voetgangers bestemd worden. Na overleg tussen betrokken instanties is een alternatief uit de bus gerold. Maar dat kan dus niet rekenen op instemming van FBL. Van Tuijl: ,,Weliswaar wordt in het aangepaste plan nog maar de helft van de dijk weggegraven, maar wij willen de hele dijk behouden."

De GOL-plannen inde Baardwijkse Overlaat stuiten ook op kritiek van de stichting Van Gol naar Beter.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement