Volledig scherm
© ANP

Bestuur bibliotheek Heusden komt met verklaring over vertrek directeur

DRUNEN - Elisabeth Eyl, oud-directeur van de openbare bibliotheek in Heusden, is 'ten ene male ongeschikt gebleken voor de functie van directeur'. Dat schrijft het bestuur in een verklaring over het arbeidsconflict met Eyl, die begin deze maand bij de bibliotheek moest vertrekken.

De brief die het bestuur heeft gestuurd naar een flink aantal relaties is volgens voorzitter Adriaan de Graaff vooral bedoeld om aan te geven dat Eyl niet meer bij de bibliotheek werkt. ,,Het besluit van het bestuur niet met haar verder te gaan was onvermijdelijk." Veel meer toelichting op de brief wil hij niet geven.

In de brief staat dat Eyl 'voluit heeft geprobeerd het bestuur te beschadigen'. Daarmee wordt gedoeld op de publicatie in het Brabants Dagblad, waarin Eyl forse kritiek leverde op het bestuur. Ze sprak onder meer van een 'verwaarloosde organisatie'. Het bestuur schrijft nu dat 'over de rol van het bestuur verdichtsels gesponnen en mythes gevormd zijn'. 

Quote

Over de rol van het bestuur zijn verdicht­sels gesponnen en mythes gevormd

Bestuur openbare bibliotheek Heusden

Onfatsoenlijk

Eyl vecht het niet-verlengen van haar jaarcontract aan. Ze deed ook aangifte tegen het bestuur wegens valsheid in geschrifte. Zo zouden brieven zijn verstuurd mede namens Eyl, zonder haar akkoord en zonder haar toestemming. 

Het bestuur spreekt van 'een overvloed aan feiten' die Eyl ongeschikt maakten als directeur. ,,Vooral in de communicatieve sfeer en de zakelijke directievoering." Eyl ontkent desgevraagd dat ze daarin steken heeft laten vallen.

Eyl vindt de 'brede verspreiding van de brief onfatsoenlijk'. ,,Ik zoek werk, dat willen ze mij blijkbaar moeilijk maken." Ze ontkent uit te zijn op beschadiging van het bestuur. ,,Met de brief proberen ze míj te beschadigen." 

Eyl: ,,Ik laat een bloeiende bibliotheek achter en heb heel veel steunbetuigingen gehad. Ook van enkele van mijn voorgangers in de afgelopen jaren."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement