Volledig scherm
© Joris Buijs/ Beeld Werkt

Bijzonder concert in vesting Heusden met link naar begin van Tachtigjarige Oorlog

HEUSDEN - De Grote of Catharijnekerk in de vesting Heusden is vrijdag 9 februari het decor voor een concert van het Ralph Sordo Choir. Het staat in het teken van de herdenking van het begin van de Opstand (of Tachtigjarige Oorlog) van de noordelijke gewesten van Nederland tegen de Spaanse overheersers, die 450 jaar geleden begon. 

Het jaar 1568 wordt gezien als start van de Tachtigjarige Oorlog en daarmee als soort bakermat van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Het Ralph Sordo Choir zorgt voor een programma met Spaanse en Vlaams-Nederlandse muziek uit de tijd van de Opstand. Daarbij worden Geuzenliederen gezongen. Mogelijk maakt de NTR opnames, omdat het een van de grootste evenementen zal zijn bij de landelijke viering van 450 jaar Nederlandse Opstand. 

Het concert is onderdeel van een breder programma. Streekarchivaris Hildo van Engen verzorgt voorafgaand aan het optreden een stadswandeling (die inmiddels is uitverkocht) en een lezing rond de Opstand, gezien vanuit Brabants perspectief. 

Heusden wil het Ralph Sordo Choir 1.500 euro subsidie geven. Onder meer omdat het Heusden landelijk op de kaart zet.

Prins van Oranje

Heusden koos in eerste instantie de kant van Filips II, maar stapte in 1577 over naar het kamp van de Prins van Oranje en koos dus voor de Opstand. Heusden werd daarop vanaf 1580 omwald met bastions en grachten, die tussen 1609 en 1621 (Twaalfjarig Bestand) nog eens werden versterkt. Garnizoenstad Heusden speelde, mede vanwege z'n ligging een belangrijke rol bij de Opstand.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement