Volledig scherm
De A59 bij Nieuwkuijk en Haarsteeg. © Google Maps

'Blijf in Den Haag aandacht vragen voor aanpak van de A59'

DE LANGSTRAAT - Aangezien alleen een oplossing voor de soms overvolle A59 óók de verkeersproblemen in de kernen in oostelijke Langstraat kan oplossen, moet de regio in 'Den Haag' blijven lobbyen voor een snelle aanpak van de snelweg. Dat adviseert de Provinciale Raad voor de Leefomgeving aan de provincie, naar aanleiding van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). 

De Raad voor de Leefomgeving, onderdeel van Brabantadvies, weet echter ook dat de provincie al vaak en tevergeefs bij het Rijk aan de bel heeft getrokken. Maar nu er een nieuw kabinet zit, weet je maar nooit, is zo'n beetje de redenering van de raad, licht secretaris Sjors Willems het donderdag afgegeven advies toe.  ,,Ook al krijgt de A59 dan misschien niet meteen de hoogste prioriteit." 

Nu dat laatste voorlopig het geval is, begrijpt de raad dat provincie, gemeenten, waterschap en anderen die zijn betrokken bij de GOL zich concentreren op verbeteringen van het provinciale wegennet. Waarbij de raad zich wel afvraagt of de oplossingen die nu in de GOL zijn opgenomen voor de verkeersproblemen, wel 'optimaal en voldoende toekomstgericht zijn'. 

Quote

Een frisse kijk biedt geen garanties voor betere oplossin­gen, maar de provincie kan er wel haar voordeel mee doen

Sjors Willems, secretaris Provinciale Raad voor de Leefomgeving

Alternatieven

De raad wijst daarbij op kritiek vanuit de bevolking. Bijvoorbeeld die van stichting Van Gol naar Beter op de plannen voor de Baardwijkse Overlaat tussen Waalwijk en Drunen. De raad adviseert de alternatieven die zijn aangedragen, nog eens te bekijken en door te rekenen. Ook al stelt de provincie dat dat al is gebeurd, met als uitkomst is dat ze duurder zijn, op sommige punten weliswaar goed scoren maar op andere punten juist problemen verergeren. Willems: ,,Wij willen zeker niet alles overdoen. Er zit jaren werk in de GOL, wij kunnen dat niet allemaal in een paar weken doorgronden. Een frisse kijk biedt geen garanties voor betere oplossingen, maar de provincie kan er wel haar voordeel mee doen." 

Er is ook al een MER-advies over de GOL-plannen uitgebracht.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement