Brand op zorgboerderij in Vlijmen: 'Dit is bijna niet uit te leggen aan de kinderen'

VLIJMEN - Bij zorgboerderij De Locatie aan de Gemeint in Vlijmen woedde dinsdagmiddag en -avond een flinke brand. De rook trok over de snelweg A59 en zorgde voor overlast voor het verkeer. De schade voor de zorgboerderij is groot, weet eigenaar Wim Habraken. 

Het gaat om een brand in een grote schuur, die dienst deed als kantine. Het gebouw is van hout en vatte binnen de kortste keren helemaal vlam. De gemeente Heusden meldt dat er geen asbest is vrijgekomen. Wel is het verstandig om uit de rook te blijven, zo meldt de gemeente. 

Er was niemand in het gebouw toen de brand uit brak. Er zijn ook geen gewonden. De brandweer was met meerdere wagens aanwezig, maar had wat moeite om goed bij het gebouw te komen. In de loop van de avond was het vuur onder controle, maar het gebouw kan als verloren worden beschouwd. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
De brandweer in actie bij de zorgboerderij. © Anja van Beek/FPMB

Veel gevolgen

Quote

Op de lange termijn is dit een grote ramp

Wim Habraken, eigenaar

Eigenaar Wim Habraken van de zorgboerderij keek aan het begin van de avond beteuterd met zijn handen in de zakken naar de vlammenzee. Hij heeft de kantine zelf gebouwd, met hulp van bedrijven en instellingen. Het wordt daarom ook heel lastig om geld van de verzekering te krijgen, zo zegt hij. ,,De schade is niet te begroten. De waarde die het vertegenwoordigt krijg ik waarschijnlijk nooit terug.''

Woensdagochtend zal Habraken de kinderen van de zorgboerderij moeten uitleggen wat er gebeurd is. Het is voor sommigen waarschijnlijk moeilijk te begrijpen. Er zitten kinderen van 6 tot 18 jaar, met autisme, PDD-NOS, hechtingsstoornissen of problemen thuis. 

Voorbereiden

,,We zullen heel veel tijd moeten besteden om de kinderen hierop voor te bereiden'', zegt Habraken. ,,Ze hechten erg aan vastigheid.'' Binnen stond alles wat de kinderen nodig hadden om zich goed te voelen op de boerderij. Het was hun plek om tot rust te komen. 

Voor nu zal een noodplan moeten worden opgesteld, zegt Habraken. ,,Maar op de lange termijn is dit een grote ramp. We zullen dit allemaal uit het niets moeten opbouwen. Maar dat kunnen we niet betalen. Er zal iets van een hulpactie moeten komen om dit weer goed te krijgen.'' 

Volledig scherm
De brand in de zorgboerderij in Vlijmen. © Bert Janssen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement