Volledig scherm
Drunen verzorgingshuis Zandley daar worden askruisjes gehaald en gebracht , hier bij mevrouw Hertroijs © Beeld Werkt

Ceremonie van het askruisje hoort al bijna een eeuw bij Rie

DRUNEN - Veel senioren in de Zandley in Drunen ontvingen woensdag een askruisje. Zo ook de honderdjarige Rie Hertroijs. ,,Communie en biechten vind ik belangrijker." 

Rie is slecht ter been, kan daardoor op Aswoensdag de eucharistieviering in de aula van zorgwooncentrum Zandley in Drunen, die heel goed werd bezocht, niet meemaken. Maar het askruisje wilde de Amsterdamse, die ruim twintig jaar geleden naar Brabant verhuisde, niet missen. Ze is ermee vergroeid. ,,Voor mij is het askruisje een ceremonie die bij de rooms-katholieke kerk hoort", zegt Rie. ,,De communie en het biechten vind ik belangrijker. Bij de communie ontvang ik Onze Lieve Heer, biechten heb je nodig om je te verlossen. Als heb je dat niet per se nodig als je al honderd jaar bent." 

De vastentijd in de katholieke kerk heeft een geestelijk doel. En die afslag neemt de mens anno 2018, die vooral gericht is op zijn eigen fysiek afvallen, spieren kweken op de sportschool - niet snel, beaamt pastoor Dieter Hedebouw. ,,Dat is jammer. Vasten kan je echt verrijken. Zo wordt in de veertigdagentijd verwacht dat je iets goeds doet voor de ander, meer dan normaal. Daarnaast gebruik je die tijd om je contact met God te onderhouden. Dat kun je doen door een goed boek over het geloof te lezen. En dan heb je nog het persoonlijke vasten. Jezelf iets onthouden. Minder eten, of drinken. Die mobiel van tijd tot tijd wegleggen. Die drie pijlers onderhouden, ja, dat kost moeite. Maar als het lukt voelt dat heel aangenaam." Over zijn eigen vasten: ,,Ik ga wat eerder opstaan."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement