Volledig scherm
© ANP

D66 Heusden wil 'actie' van gemeente richting bibliotheek

VLIJMEN/DRUNEN - D66 in Heusden heeft vragen gesteld over de situatie bij bibliotheek Heusden. De partij maakt zich zorgen over de aansturing van de bibliotheek, de continuïteit en de kwaliteit. Aanleiding voor de vragen is het arbeidsconflict tussen (ex-)directeur Elisabeth Eyl en het bestuur. 

Het bestuur van de bibliotheek besloot eind november het jaarcontract met Eyl, dat liep tot 1 februari, niet te verlengen. Eyl was het daarmee niet eens en nam  een jurist in de arm. Ook deed ze aangifte van valsheid in geschrifte door het bestuur. Dat zou tot tweemaal toe een brief hebben verstuurd mede namens haar, zonder dat ze akkoord was met de inhoud en zonder haar toestemming. 

Recent overigens heeft Eyl van justitie te horen gekregen dat haar aangifte niet in behandeling wordt genomen, omdat het openbaar ministerie daartoe de tijd ontbreekt. Ze gaat in beroep tegen dat besluit. 

Het bestuur van de bibliotheek wilde vorig jaar niet te veel ingaan op de situatie, omdat het gaat om een arbeidsconflict. Wel liet voorzitter Adriaan de Graaf(F) weten dat het niet verlengen van het contract, voor Eyl onmogelijk als een verrassing kon komen.

Vragen

D66 maakt zich zorgen over de aansturing en organisatie van de bibliotheek, blijkt uit vragen aan het Heusdense college. Bijvoorbeeld omdat in een paar jaar tijd meerdere directeurswisselingen zijn geweest. Ook de kwaliteit van de biebvoorziening roept bij D66 vragen op, omdat die niet zou voldoen aan de normen voor certificering. Daarom moet Heusden nu 'kijken wat haar te doen staat', aldus D66.

De partij informeert verder of wethouder Wim van Engeland, tijdens een gesprek vorige maand met het bibliotheekbestuur, als subsidieverstrekker afspraken heeft gemaakt over de aansturing en kwaliteit van Bibliotheek Heusden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement