Volledig scherm
250 zonnepanelen op het dak van sporthal de Kubus in Oudheusden. © Beeld werkt

Dak de Kubus Oudheusden levert energie voor 22 huishoudens; nu is Caleidoscoop Vlijmen aan de beurt: 450 zonnepanelen

OUDHEUSDEN -  De 250 zonnepanelen op het dak van sporthal de Kubus in Oudheusden moeten zo'n 62.500 kilowattuur (kWh) aan schone elektriciteit gaan opleveren. Dat is omgerekend goed door het energieverbruik van zo'n 22 huishoudens. 

Donderdagmiddag zijn de panelen officieel in gebruik genomen, door wethouder Mart van der Poel van de gemeente Heusden. Het gaat om een initiatief van Zon op Heusden, onderdeel van energiecoöperatie Energiek Heusden. 

Dankzij dit zogeheten postcoderoosproject kunnen ook mensen die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen, in panelen investeren. Een deel van de mensen die dat bij de Kubus hebben gedaan, waren bij de 'openingshandeling' aanwezig.

Deelnemers kunnen energiebelasting terugkrijgen, ongeveer 12 cent per kWh. Een gemiddeld gezin gebruikt tussen 2.500 en 3.500 kWh.

Caleidoscoop

Het volgende project is het aanbrengen van zo'n 450 zonnepanelen op het dak van  gebouw Caleidoscoop, op Vlijmen-Vliedberg. Ook voor de project kunnen particulieren uit heel de gemeente Heusden zich opgeven bij Energiek Heusden. ,,Er hebben zich al geïnteresseerden gemeld", aldus Rinus Zebregts van Energiek Heusden.

Nu Energiek Heusden ervaring heeft opgedaan, is de verwachting dat de zonnepanelen op Caleidoscoop er vrij snel kunnen liggen. ,,In het najaar of vlak voor de zomer."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement