Volledig scherm
Tentoonstelling Vogelvriend in 't Patronaat in Nieuwkuijk © Kees Klijn

De Vogelvriend Nieuwkuijk beschermt 'levenswerk' van de liefhebbers

NIEUWKUIJK - Afgelopen weekend werden in 't Patronaat in Nieuwkuijk 556 kanaries, tropische vogels en overige en kromsnavels, zoals parkieten en papegaaien tentoongesteld door De Vogelvriend Nieuwkuijk. Bijzonder waren de fisherie opaline, dwergpapegaaien van een fokker uit Almere. Die tropische vogels hebben niet zoals te doen gebruikelijk een zwart masker, maar oranje. 

Zulke vogels zijn populair, ook bij het dievengilde. In Nuenen kunnen ze erover meepraten: daar werden onlangs honderden vogels 's nachts tijdens een tentoonstelling uit de kooien gehaald. Een enorme strop voor de kwekers. ,,Het is een soort levenswerk", weet voorzitter Jody Boelen. ,,Een jaar lang ben je bezig om iets moois te kweken, soms nog veel langer. Op een tentoonstelling zoek je erkenning. Als dan de vogels worden weggehaald, is dat een verschrikking." 

De Vogelvriend heeft daarop geanticipeerd. ,,We hebben de politie gevraagd om 's nachts een keer of drie te surveilleren. En we hebben geluk dat de beheerder van 't Patronaat ertegenover woont. Hij slaapt heel licht. Er zelf erbij blijven pitten, dat gaat toch een stap te ver." 

Het zijn vooral vogelliefhebbers die komen kijken. ,,Soms kun je ook mensen tegenkomen die eigenlijk tegen het opsluiten van dieren zijn. Komen ze op voor het dierenwelzijn. Dikwijls hebben ze er geen verstand van. Hebben ze over een te dikke vogel, blijkt dat-ie zijn veren heeft opgezet, omdat-ie slaapt... Alle vogels op onze tentoonstelling zijn hartstikke gezond. Soms zitten er beestjes tussen die last hebben van stress: het is te druk. Die pikken we eruit, dan moet de eigenaar ze op komen halen."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement