De Voorste Venne in Drunen: na het slopen kan het bouwen beginnen

DRUNEN - De renovatie van cultureel centrum De Voorste Venne in Drunen is in volle gang. Alles wat gesloopt moest worden, is gesloopt. Het renoveren kan nu beginnen. ,,We gaan het redden", is de overtuiging van Erik Tausch, secretaris van het bestuur van stichting De Voorste Venne.

De Voorste Venne biedt nu vooral een troosteloze aanblik. Kale, lege en donkere ruimten. Gaten in de vloer, hopen zand en grond op de binnenplaats, steigers, balken die gestut worden, draden die loshangen. Toch moet het hier volgend jaar na de zomer weer volop bruisen van de activiteiten. Erik Tausch en Francis Pelders (voorzitter) hebben er alle vertrouwen in. ,,We kijken er dwars doorheen. ,,Al blijft het natuurlijk spannend of het uiteindelijk wordt wat we in gedachten hebben."

De Voorste Venne gaat voor ruim 5 miljoen euro op de schop. De ingang wordt verplaatst naar de kant van het Anton Pieckplein, bij de grote parkeerplaats. Het zogeheten carré blijft over voor de culturele activiteiten. Rond de binnenplaats komt een omloop; een gang met glazen wand, die in feite alle ruimten met elkaar verbindt. 

Quote

In het cultuurcafé moet echt iedereen elkaar kunnen ontmoeten. Dat is erg belangrijk

Erik Tausch, secretaris stichting De Voorste Venne

Fontein

Direct naast de nieuwe ingang komt een centrale ontmoetingsruimte, het cultuurcafé. ,,Dat ontmoeten is echt heel belangrijk. Iedereen moet daar samen kunnen komen."

Half januari geven bestuur en gemeente Heusden de laatste klap op allerlei details van de afwerking. Dan kan het echte werk beginnen. Een paar details: op de binnenplaats komt een groot terras, de fontein blijft staan, d buitenwanden en het dak worden goed geïsoleerd, er komen tal van grotere en kleiner zaken. Het dak is klaar voor de gierzwaluwen komen nestelen.

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de organisatie op poten te zetten. Gesprekken met de gebruikers, het aantrekken van een manager en personeel, het bepalen van de huurtarieven.

Volledig scherm
De sloopwerkzaamheden in De Voorste Venne in Drunen zijn afgerond. Het echt werk kan nu beginnen. © Dik De Joode/ Brabanst Dagblad
Volledig scherm
De nieuwe ingang van De Voorste Venne komt aan de kant van het Anton Pieckplein, bij de grote parkeerplaats. © Erik Tausch
Volledig scherm
Op de muren van De Voorste Venne in Drunen komt een dikke laag isolatie. © Dik De Joode/ Brabanst Dagblad
Volledig scherm
De fontein op de binnenplaats van De Voorste Venne blijft. © Dik De Joode/ Brabanst Dagblad
Volledig scherm
Lange, lege gangen in De Voorste Venne in Drunen. © Dik De Joode/ Brabanst Dagblad
Volledig scherm
Hier huisde in het verleden poppodium Utopia. © Dik De Joode/ Brabanst Dagblad
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement