Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Directeur bieb Heusden doet aangifte tegen bestuur wegens 'valsheid in geschrifte'

HEUSDEN - Binnen Bibliotheek Heusden is een ernstig conflict ontstaan. Directeur Elisabeth Eyl heeft bij de politie aangifte gedaan tegen het bestuur, wegens valsheid in geschrifte. Voorzitter Adriaan de Graaff van het biebbestuur wil niet te diep op de zaak ingaan, omdat het gaat om een arbeidsconflict. ,,Dat leidt alleen maar tot beschadiging van mensen."

Eind november zegde het bestuur het jaarcontract van Eyl op. Zij vecht dat besluit aan en heeft een advocaat ingeschakeld. Ze wil dat het bestuur opstapt en dat zij aanblijft als directeur. Een aantal vrijwilligers heeft het bestuur per brief gevraagd het besluit rond Eyl te heroverwegen. 

Volgens Eyl, die gewoon aan het werk is, moet het bestuur goede argumenten geven om haar tijdelijke aanstelling níet om te zetten in een vaste . ,,Die argumenten heb ik nog steeds niet."  De Graaff echter stelt dat die argumenten wel degelijk op papier staan. ,,Er zijn functioneringsgesprekken gevoerd. Het niet-verlengen kwam echt niet uit de lucht vallen. We zijn over een aantal aspecten van haar functioneren niet tevreden, hoe vervelend dat ook voor haar is."  

Quote

Als ik iets verkeerds heb gedaan, hoor ik dat wel van politie of justitie

Adriaan de Graaff, voorzitter bibliotheekbestuur

Twee brieven

Vlak voor de zomer werd Bibliotheek Heusden door een onafhankelijke stichting  doorgelicht, in verband met certificering . In het rapport staat volgens Eyl onder meer ook dat gemeente, bestuur en directeur een gezamenlijke visie moeten maken. ,,Het staat verwoord in het Beleidsplan 2018. Maar het bestuur heeft dat zonder enig inhoudelijk commentaar verworpen." 

Naar aanleiding van de screening rond de certificering schreef het bestuur volgens Eyl tweemaal een brief mede namens haar, zonder dat ze het eens was met de inhoud en zonder haar toestemming. Daarmee is volgens haar sprake van valsheid in geschrifte.

Over die aangifte heeft De Graaff nog niets officieels gehoord. ,,Als ik iets verkeerds heb gedaan, hoor ik dat wel van de politie of van het openbaar ministerie." 

Quote

Ik ontdekte al snel dat Biblio­theek Heusden een verwaar­loos­de organisa­tie was

Elisabeth Eyl, directeur

Verwaarloosd

Eyl (59) is sinds februari directeur. Ze kreeg al vrij snel een flink meningsverschil met het bestuur, stelt Eyl. ,,Ik ontdekte dat Bibliotheek Heusden een verwaarloosde organisatie was." Zo ontbraken volgens haar beschrijvingen van allerlei processen rond programmering, educatie en de collectie. Ook rond personele zaken botste het, bijvoorbeeld omdat er volgens Eyl geen functieomschrijvingen waren voor de medewerkers.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement