Volledig scherm
Een eerdere restauratie aan de Elshoutse Zeedijk: De dubbele sluis. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

Doeverensche schans bij Zeedijk
krijgt in 2020 z’n opknapbeurt

DOEVEREN/VLIJMEN -In de loop van 2020 moet het ervan komen: de opknapbeurt voor de sterk vervallen sluis bij de Doeverensche schans nabij Doeveren. De restauratie is opgenomen in de plannen die het Heusdense college van burgemeester en wethouders heeft voor de komende jaren heeft gemaakt.

De herstelkosten zijn naar schatting 600.00 euro. Dat zou zomaar de helft kunnen worden, als een subsidie via de provinciale regeling Cultureel Erfgoed loskomt. Volgend jaar gaan de voorbereidingen voor de opknapbeurt van start. De sluis ten zuidoosten van Doeveren verkeert in slechte staat, is overwoekerd met planten en daardoor nauwelijks zichtbaar in het landschap. Om te voorkomen dat in de toekomst restauratie nog veel duurder wordt, moet de sluis hoognodig worden aangepakt.

Historisch

Heusden hecht heel veel waarde aan de Elshoutse Zeedijk. Het gebied rond de  Zeedijk is historisch interessant, met allerlei waardevolle landschappelijke en cultuurhistorische elementen. Vermoedelijk heeft in deze omgeving kasteel Nijenrode of Nieuwenrooy gestaan. De exacte locatie van het kasteel is overigens nooit gevonden. 

De sluizen verderop aan de Zeedijk bij de Verlande Wiel zijn al gerestaureerd, met financiële steun van de provincie. Ze zijn daardoor weer goed zichtbaar voor voorbijgangers. De monumenten houden verband met elkaar. Ze waren bedoeld voor de verdediging van Heusden door de mogelijkheid om het omliggende gebied onder water te zetten.