Volledig scherm
Dominee Frans Verbaas uit Heusden op een van de leugenbankjes die dienden al inspiratiebron voor zijn nieuwste roman. © Beeld werkt

Dominee Frans Verbaas schrijft nieuwe roman; 'liefdesverklaring aan Heusden'

HEUSDEN - Pape, Hamoen, Huisman, Troost… allemaal predikanten die ook bekend werden als schrijver. Nummer vijf in de rij is dominee, publicist en auteur Frans Willem Verbaas. Zaterdag 24 maart verschijnt zijn vijfde geesteskind. Een literaire roman over het naoorlogse Heusden met de titel ‘Mensen van licht en steen’.

Anderhalf jaar werkte Frans Willem Verbaas lang gedisciplineerd van acht tot tien uur ’s morgens gewerkt aan zijn nieuwe boek. ,,Het predikantschap is een vrij beroep, al ben je nooit vrij. Je werkt niet van negen tot vijf, maar deelt je eigen tijd in." 

Nadrukkelijk: ,,Het is ditmaal geen uitgesproken christelijk boek, wel eentje met een missie. Ik laat zien dat Heusden een stad van verhalen is. Iedere Heusdenaar is als het ware een wandelend verhaal. De kerk komt in mijn boek natuurlijk ook voorbij, want daar moeten we het ook hebben van verhalen." 

Wreedheden

Twee situaties leidden tot de titel ‘Mensen van licht en steen’.  Hij verwijst naar Almere waar hij vanaf 1976 opgroeide. Toen nog een in aanbouw zijnde stad vol bouwplaatsen en modder.

Zijn tweede inspiratiebron: het ‘leugenbankje’ dat vrijwel dagelijks bezet wordt door gepensioneerde Heusdenaren. Dit bracht hem op het idee van vier vrienden die na het overleven van de Duitse wreedheden elkaar vijftig jaar lang wekelijks op dit bankje ontmoetten. ,,Mensen van licht en steen”, omschrijft hij hen. ,,Ze hebben allen iets vriendelijks en iets hards. Net als wij. Hun afzonderlijke verhalen vertellen samen het grote verhaal van een stad die na de oorlog met vereende krachten wordt opgebouwd en uitgroeit tot een toeristische trekpleister."

Verbaas bestempelt zijn verhaal als een liefdesverklaring aan Heusden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement