Volledig scherm
Voorstelling van Ernst en Luim in Cafe de Harmonie © Beeld Werkt

Driestuiversopera in Haarsteeg heeft wat weg van een bonbon

HAARSTEEG -Zaterdagavond voerde toneelvereniging Ernst & Luim in café De Harmonie in Haarsteeg dDe Driestuiversopera, is een Duits theaterwerk uit 1928 van de schrijver Bertolt Brecht en de componist Kurt Weill op. 

Het stuk had wat weg van een bonbon: eentje die hard van buiten was, maar vanbinnen smolt op je tong. Vrij vertaald: de eerste twintig minuten was onduidelijk hoe de acteurs zich tot elkaar verhielden, maar toen die puzzelstukken uiteindelijk bij elkaar werden gelegd, was het een smullen.

Het stuk speelt zich af in de penoze van de Londense wijk Soho, waar Macheath, alias Mackie Messer ofwel Mack the Knife, omgang heeft met Polly, de dochter van bedelaarskoning Peachum, en tegen diens zin met haar trouwt. Peachum probeert Macheath aan de galg te brengen. 

Na 87 jaar komt er een einde aan het optreden in De Harmonie. Wellicht daarom had Ernst & Luim gekozen voor een bijzondere setting: geen tribune, maar het publiek zat rondom de arena, een bordeel in de Londense wijk Soho. Dat is lastig spelen: je moet je aandacht verdelen. Dat was de cast wel toevertrouwd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement