Volledig scherm
Een artist impression van het kunstwerk van Herman Lamers dat komt te staan in Drunen, als onderdeel van het kunstproject langs het halve zolenpad. © herman lamers

Drunen krijgt alsnog halvezolen kunstwerk

DRUNEN -  Op de hoek van de Eindstraat en de Zeedijk in Drunen komt in september alsnog een kunstwerk te staan, dat herinnert aan de halvezolenlijn. De gemeente Heusden heeft dinsdag gekozen voor een werk van Herman Lamers, die een paar jaar geleden ook al hoge ogen gooide.

Toen koos Heusden echter voor een werk van John Körmeling. Toen de samenwerking onlangs stuk liep, kwam Lamers opnieuw in beeld. De Rotterdammer maakt een ruim vijf meter hoog kunstwerk dat bestaat uit een platte treinwagon, met daarop een forse kei en een realistisch afgietsel van een jongetje.  

Met dit werk levert Heusden alsnog zijn bijdrage aan het project halvezolenlijn, waarin kunstwerken worden geplaatst langs de route van het voormalige spoorlijntje. Ook Waalwijk en Geertruidenberg doen mee aan het project.

Een platte wagon van gelast matzwart staal vormt de basis van het kunstwerk. Daarop komt een 3.30 meter hoge kei, gemaakt van een stalen frame met gaas en gekleurd beton. Om die 'kei' komt een huid vol voetafdrukken. Op de kei komt een waarheidsgetrouw afgietsel van een jongetje, 1.20 meter hoog.

De stilstaande wagon verwijst naar het verleden van de spoorlijn, die de Langstraat via de schoenindustrie in feite verbond met de hele wereld. De kei krijgt een meteorietachtige buitenkant, lijkt op de wereld. En het jongetje dat op de uitkijk staat, kijkt als het ware vanaf de top van zijn eigen berg de wereld rond. Een naam voor het kunstwerk, dat 43.000 euro kost, is er nog niet. 

Waalwijk, Heusden e.o.