Volledig scherm
,,Volgend jaar weer", vindt Stichting Drakenboot Race Almkerk © Beeld Werkt

Eerste Drakenbootraces in Heusden en Altena een succes.

ALMKERK - Conny van Gastel en Frederike van der Schaaf stappen na hun tweede race vermoeid uit de drakenboot. Ze zijn net gefinisht met hun team The Pedding Pussies. ,,We zijn niet helemaal tevreden. We hadden wel de swing maar misten de power", hijgt Frederike nog na. ,,Maar", vult Conny aan, ,,er is lichte verbetering want we zijn zes seconden sneller dan in de eerste race."

Drakenbootraces over tweehonderd meter op het afwateringskanaal tussen Almkerk en Uitwijk; een primeur. De pas opgerichte Stichting Drakenboot Race Almkerk tekent deze zaterdag voor de organisatie. ,,Wij doen al jaren in Gorcum met een Almkerks team mee en telkens zeiden we: dat moeten we ook in Almkerk organiseren. Dat is nu het verhaal", vertelt woordvoerder Clement Verschoor.

Eeuwige roem

Tien teams hebben zich ingeschreven: zeven uit Almkerk, de rest komt uit Gilze-Rijen, Gorinchem en Woudrichem. Elk team mag uit maximaal twintig peddelaars bestaan. ,,Nee, je mag ons geen roeiers noemen", onderstreept Clement, die zelf deel uitmaakt van het team met de naam 'The Girl with the Dragon Tattoo', nog even. Het mee doen lijkt het belangrijkste of toch niet ? ,,Het gaat uiteindelijk om de eeuwige roem", grijnst Clement.

Er wordt fanatiek gepeddeld. Het team van De Alm Dragons heeft twee keer geoefend in Gorcum. Vandaag moet het er uit komen. ,,Het moeilijke is om precies in het ritme te blijven", legt captain Bas Verschoor uit. ,,Het ritme is allesbepalend." De peddelaar rechtsvoor geeft dat ritme aan en daar moet iedereen in de boot zich op richten. Een trommelaar helpt mede met het slaan op de trom het ritme vast te houden.

Ook in de race tussen De Alm Dragons en De Kromme Peddel, een Almkerks onderonsje, wordt fanatiek gestreden. De Kromme Peddel moet het tenslotte ruim afleggen. ,,We waren niet goed genoeg", verwoordt een bezwete Jasper van der Stelt. ,,Als je eenmaal achter raakt, krijg je ook te maken met de waterflow van de andere boot. Dan ben je praktisch verloren", zegt teamgenoot Sjoerd Groeneveld. Nee, ze kunnen niet tevreden zijn. ,,We zijn zelfs twaalf seconden langzamer dan in de eerste manche." 

Blijvertje

Drakenbootraces. Kan het een blijvertje in Heusden en Altena worden ? ,,Vandaag al tien teams. Het is zo'n succes geworden dat we er niet meer onderuit kunnen. Inderdaad: een blijvertje. En je weet: in Almkerk houden we van een feestje", laat Clement Verschoor ver in de namiddag weten. Overigens: de wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen door De Alm Dragons. 

Waalwijk, Heusden e.o.