Volledig scherm
In dit gedeelte, amper zichtbaar vanaf de openbare weg, woedde zondagavond de brand. © Gert-Jan Buijs

Eigenaar: 'Nieuw plan nodig na brand Jonker Fris' Omwonende: 'Was het maar helemaal afgefikt'

Over het Jonker Fris-complex in Heusden is het laatste woord nog niet gezegd, zeker niet nadat er zondagavond woedde. Volgens eigenaar Ronald van Sluisveld was hij druk bezig met een plan om het staalbouwbedrijf van de Van Sluisveld Groep naar het terrein te verhuizen. In de vesting Heusden zit niet iedereen daar op te wachten.    

Quote

We zouden renoveren en daarnaast nog wat bijbouwen

Ronald van Sluisveld, directeur Van Sluisveld Groep

Officieel is Van Sluisveld Development BV de eigenaar van het terrein, pal naast de vesting Heusden en de jachthaven. ,,We hadden een heel plan uitgestippeld, met de gemeente, Rijkswaterstaat, omwonenden enzovoort", zegt Van Sluisveld. 

Maar de verplaatsing van de activiteiten van het staalbouwbedrijf is door de brand niet van de baan, verzekert Van Sluisveld. ,,Dat gaat nog steeds gebeuren", zegt hij. In oudere plannen zou het complex gesloopt worden, gevolgd door nieuwbouw. Inmiddels was Van Sluisveld zover dat productie zou worden ondergebracht in leegstaande bedrijfspanden van de voormalige Jonker Fris.  ,,We zouden ze renoveren en daarnaast nog wat bijbouwen."

Industrieel erfgoed

De eigenaar denkt dat het nu wel nieuwbouw zal worden. ,,Verzekeringstechnisch  weten we nog niet hoe het allemaal zit. Veel mensen zien alleen maar een hoop puin, maar dit is ook industrieel erfgoed, maar nou zal het wel een loods worden."

Eerlijk is eerlijk ... het industrieel erfgoed van Van Sluisveld Development staat er na jaren zonder onderhoud niet al te florissant bij staat. Aan de straatkant van Jonker Fris is niets te zien van een brand. Het vuur woedde midden op het complex. Wil je iets van de brandschade kunnen zien dan is dat alleen mogelijk vanaf de jachthaven, die niet vrij toegankelijk is. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Aan onderhoud is de laatste jaren niets gedaan. © Gert-Jan Buijs/BD

De activiteiten van Van Sluisveld - of het ontbreken daarvan - is sommige omwonenden van de vesting Heusden al jaren een doorn in het oog. Een enkeling is er dan ook als de kippen bij om zich over Van Sluisveld te beklagen. ,,Dat-ie maar naar het terrein van Verolme gaat, aan de andere kant. Met de westenwind komt hier straks allemaal stof, uitstoot en lawaai over de vesting heen. Dit is een stedenbouwkundig rampenplannetje."

'Verloederen'

Volgens de man, die niet met zijn naam in de krant wil, mag het hele complex plat. ,,Maak er maar een mooi parkeerterrein van. Hoef je als bezoeker niet 1,5 kilometer te lopen. Industrieel erfgoed? Het staat te verloederen. Alleen al in de huidige staat is er veiligheidstechnisch al genoeg aanleiding om in te grijpen."

,,Ik had het liefst gehad dat het helemaal was afgefikt. Hier kun je trouwens ook prachtig sociale woningbouw plegen. Of seriorenwoningen voor mensen die vertrekken uit grotere huizen in het centrum maar wel in Heusden willen blijven wonen." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement