Volledig scherm
De vier essen rechts op de Elshoutse Zeedijk moeten, samen met enkele andere bomen weg. Daarna kunnen de scheuren en hobbels in het wegdek gerepareerd worden. © Dik De Joode/BD

Elshoutse Zeedijk: bomen kappen, hobbels weghalen, asfalt aanpakken; allemaal voor het fietscomfort

ELSHOUT/DOEVEREN - Het fietscomfort op de Elshoutse Zeedijk, tussen Doeveren en grofweg gezegd het zuidelijker gelegen Koppelwiel, moet terugkomen. Door wortelopdruk  zijn er over een lengte van enkele kilometers flinke bulten en scheuren in het asfalt ontstaan. Dat wordt aangepakt.

Negen bomen moeten daarvoor wijken. Ze vertegenwoordigen als onderdeel van het geheel een belangrijke landschappelijke waarde, stelt de gemeente. Ze zijn 'zeer waardevol', niet alleen vanwege hun leeftijd (zo'n 50 jaar). ,,Ze maken de historische dijk en het kronkelig verloop daarvan door eerdere dijkdoorbraken, in het relatief open landschap al van grote afstand zichtbaar."

Maar de negen kunnen wel gemist worden. Bijvoorbeeld omdat ze op een plaats staan waar al andere bomen en bosschages staan. Hun verdwijnen doet dus amper afbreuk aan het historisch landschap.

Kilometers lengte

Quote

Wortels blijven uiteraard werken. Dus moeten we er later nog een keer iets aan doen

Woordvoerder gemeente Heusden

Het asfalt op de Elshoutse Zeedijk vertoont echter over enkele kilometers lengte volop scheuren en hobbels. Dus zeker niet alleen bij de negen bomen. Daarom moet nog komend voorjaar het héle fietspad op de schop, zonder karakteristieke bomen te rooien. 

Op de betreffende plekken wordt de asfaltfundering weggehaald en komt een fundering van granulaat met een slijtlaag terug. Daarmee zou het pad geëffend moeten zijn. ,,Maar wortels blijven uiteraard werken, dus moeten we daar later toch weer iets doen", erkent de gemeentewoordvoerder.

Tegen de kap kunnen zienswijzen worden ingediend.

Volledig scherm
Oneffenheden op de Elshoutse Zeedijk, tussen Doeveren en Elshout, veroorzaakt door wortelopdruk. © Dik De Joode/BD
Volledig scherm
Niet op alle stukken van de Elshoutse Zeedijk is het wegdek aangetast. Hier een gedeelte van het fietspad nabij de Kooilaan, op de grens van de gemeenten Waalwijk en Heusden. © Dik De Joode/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement