Volledig scherm
Met druk op de knop openden de jeugdburgemeesters de expositie in Drunen. © Daphne van Breemen

Expositie Langstraatspoorlijn in Drunen officieel geopend

DRUNEN - In de Drunense bibliotheek werd zaterdagmiddag de tentoonstelling over de Halve Zolenlijn, die onder meer door Drunen liep, geopend door de 2 jeugdburgemeesters van Heusden: Roos Moorees en Houda El Ouattassi, door een grote rode knop in te drukken, waarna het geluid van een rijdende trein was te horen.

De tentoonstelling laat op overzichtspanelen unieke historische en eigentijdse foto's zien, die tonen hoe imposant deze lijn is geweest en hoe de lijn nu wordt gebruikt. Ook worden maquettes getoond van de stations en bruggen die deel hebben uitgemaakt van de lijn. Op videoschermen is beeldmateriaal te zien van de vroegere spoorlijn en de huidige functie van de lijn.

Initiatiefnemer van de expositie is Bart Beaard (69) van de Heemkundekring Onsenoort. Vorig jaar was hij bij de expositie van de Langstraatspoortlijn in Geertruidenberg, die daar was opgezet door de Historische Kring Geertruidenberg. "Deze tentoonstelling moeten we naar Drunen halen", dacht ik. "We zijn altijd op zoek naar activiteiten die mensen informeren over wat hier in het verleden is gebeurd." Beaard nam contact op met de Federatie Behoudt de Langstraatspoorbruggen, de Bibliotheek Heusden voor de locatie en de gemeente Heusden. Die laatste subsidieerde de tentoonstelling.

De expositie over de Langstraatspoorlijn is nog tot en met vrijdag 29 april te zien in de bibliotheek in Drunen.