Volledig scherm
Wethouder Margo Mulder, Geke Haasjes, Clasien Schakenraad, Annemieke Bambach en Evert de Groot heffen het glas bij het Gastenhuis in aanbouw. © Bertjan Kers/BD

Gastenhuis Vlijmen voor mensen met dementie gaat in januari open

VLIJMEN - Niks gesloten afdeling met een cijfercode als onneembare horde voor de deur naar buiten. Het Gastenhuis in aanbouw in de Vlijmense wijk De Grassen is een open huis voor mensen met dementie.

Evert de Groot en Geke Haasjes, het zorgechtpaar van het Gastenhuis, legden gisteren met wethouder Margo Mulder de eerste steen van het huis. 

De bouw ervan gaat al net zo vlot als de rest van de nieuwbouwwijk. Als het huis in januari opent, kunnen er twintig mensen wonen die vanwege de ziekte de klok rond zorg nodig hebben. Er zijn twee appartementen voor echtparen. De Groot en Haasjes wonen er ook en verzorgen de bewoners met een team van ongeveer vijftien mensen.

Bewoners zijn te volgen via gps

Gastenhuis Vlijmen is de achtste voorziening van een zorgformule die erg aanslaat in het land, weet Annemieke Bambach. Zij en Clasien Schakenraad namen het initiatief.  Het eerste Gastenhuis werd in 2016 in Dordrecht geopend. ,,Wij hebben geen gesloten afdeling, maar kunnen bijvoorbeeld wel mensen via gps volgen als ze naar buiten gaan. Door die vrijheid voelen mensen zich thuis en het neemt onrustgevoelens weg.”

Aan belangstelling is geen gebrek, zowel voor mensen die in Gastenhuis Vlijmen willen wonen als die er graag willen werken. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement