Volledig scherm
Een van de honden. © Dierenbescherming

Gedupeerden melden zich na inval bij hondenhandelaar in Haarsteeg: 'We zijn genaaid'

HAARSTEEG - Ze voelen zich 'genaaid'. Maandagmiddag stond het paar bij een huis aan de Mommersteeg in Haarsteeg, waar het niet zo lang geleden een puppy had besteld. Omdat ze al dagen geen contact konden krijgen met de verkoper, namen ze zelf maar poolshoogte. 

Daar blijkt dat ze hun bestelde hondje waarschijnlijk niet zullen krijgen. Er staat politie bij het huis van de handelaar. De wijkagent weet het stel te vertellen dat er vorige week een inval is geweest. Ook naar de aanbetaling kunnen de twee waarschijnlijk fluiten, aldus de agent. Ze zijn waarschijnlijk opgelicht. ,,We voelen ons genaaid'', aldus de man. 

Inval

Vorige week woensdag vielen de politie en Dierenbescherming het huis aan de Mommersteeg binnen, zo werd maandag bekend. In vieze, kleine paardenboxen achter het huis vonden ze twee volwassen honden en vijf pups. Ze zaten onder de vlooien. In twee schuren in Schaijk, van dezelfde eigenaar, troffen ze nog eens 33 onverzorgde honden. 23 daarvan zijn in beslag genomen. 

Uit documenten die in huis zijn gevonden blijkt volgens de Dierenbescherming dat de man waarschijnlijk de regels voor het handelen in honden overtrad. Een woordvoerder kon geen details geven; er wordt nog nader onderzoek gedaan naar de boekhouding. Het stel heeft er wel een idee van: ,,Ons hondje zou gechipt zijn, hij zou volledig in orde zijn. Maar daar klopt waarschijnlijk niets van.'' Online circuleren vergelijkbare - weliswaar wat oudere - verhalen van fouten met chips en inentingen bij 'een fokker in Haarsteeg'. 

Juridische strijd

De handelaar heeft een verleden met verwaarlozing, bevestigt de Dierenbescherming. Er is eerder een inval bij hem geweest, waarbij misstanden werden geconstateerd. Hij probeerde een fokkerij te starten aan de Kerkstraat in Elshout, maar dat werd in maart dit jaar na een jarenlange juridische strijd door de Raad van State verboden. Zo'n kennel zou niet in de buurt passen. Op het adres aan de Kerkstraat woont inmiddels iemand anders. De dertig honden moesten weg. 

Geen reactie

In het huis van de handelaar is maandagmiddag ogenschijnlijk niemand aanwezig. Ook telefonisch is de fokker niet bereikbaar. Ook de klanten krijgen hem niet te spreken. 

De handelaar krijgt, net als na de eerdere inval, bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd. Hij moet snel voor betere huisvesting en verzorging voor de honden zorgen. De laatste keer dat die maatregel tegen hem werd opgelegd, had die maatregel volgens de Dierenbescherming effect. Ook wordt gekeken of de man vervolgd kan worden voor de fouten die zijn gemaakt bij het handelen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Waalwijk, Heusden e.o.