Volledig scherm
© anp

Geitenbedrijf in Drunen-Giersbergen mag van Heusden uitbreiden

DRUNEN/GIERSBERGEN - Nadat Heusden eerder al het bestemmingsplan aanpaste, geeft de gemeente nu ook een omgevingsvergunning af aan geitenbedrijf Van Rooij, aan de Margrietweg 19 in Drunen/Giersbergen.

Volgens de gemeente neemt het aantal geiten weliswaar toe, maar zal de luchtkwaliteit alleen maar toenemen. Dat is te danken aan de maatregelen die Van Rooij gaat nemen, waaronder de plaatsing van een luchtwasser. ,,Op een geitenbedrijf is dat heel innovatief", aldus wethouder Kees van Bokhoven. ,,Van Rooij krijgt ook de status van proefstal, en die geeft het ministerie echt niet zomaar af." Door de maatregelen neemt de uitstoot van onder meer ammoniak, fijnstof en geur af. 

Vergunning

Heusden geeft nu de benodigde omgevingsvergunning af, waardoor het bedrijf mag uitbreiden van maximaal 1.256 geiten tot ten hoogste 1.805. Andere onderdelen van de vergunning zijn de verbouwing en vergroting van de stal/ machineberging, de bouw van een loods voor de overdekte opslag van vaste mest en de aanleg van voerbunkers.

De GGD noemde de plannen van Van Rooij eerder al acceptabel en voorziet geen problemen wat betreft infectieziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. 

Wethouder Van Bokhoven kan niet genoeg benadrukken: ,,Als de uitkomsten van onderzoeken zou zijn geweest dat de volksgezondheid door de plannen achteruit zou gaan, dan hadden we absoluut gekozen voor de volksgezondheid."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement