Volledig scherm
De informatiebijeenkomst trok maandagavond vooral buurtbewoners. © Gert-Jan Buijs/BD

Getraumatiseerd stel uit Vlijmen trekt komst Syrische buren niet

VLIJMEN - In Tunesië moesten ze vorig jaar voor hun leven rennen bij een IS-aanslag. Nu krijgt een Vlijmens stel vier Syrische jongens als nieuwe buren van hun net gekochte huis. Hoewel die twee zaken niks met elkaar te maken hebben, zegt hun gevoel iets heel anders.

„Dit gaat dus niet gebeuren. Goedschiks of kwaadschiks. En ik heb veel vrienden”, zegt de vader van de vrouw die de woning zou betrekken. Zijn dochter en haar vriend kochten de woning in april in de veronderstelling dat het buurpand in de verkoop zou komen. De realiteit is anders.

De vader beseft dat zijn woorden nogal bedreigend overkomen. „Klink ik explosief? Dat bén ik ook. Mijn dochter en mijn schoonzoon zijn zwaar getraumatiseerd. Daarom doe ik nu het woord. We zitten allemaal aan de pillen. Het geluk van mijn dochter is helemaal weg. Ik sta niet meer voor mezelf in.”

Schietpartij
De trauma’s van zijn dochter en haar vriend hebben hun oorsprong in Tunesië. Op 26 juni vorig jaar stapte op het strand van de Tunesische badplaats Port El Kantaoui twee mannen uit een rubberbootje. Ze schoten in het wilde weg en doodden tientallen mensen. Het jonge stel moest rennen voor hun leven.

Daarna volgde een lang traject van gesprekken met psychologen en slachtofferhulp alsmede medicatie. Inmiddels is in de buurt een petitie gestart tegen de komst van de statushouders. De woning waar de vluchtelingen komen, zou ook beklad zijn geweest met de woorden 'AZC Nee'. De teksten zijn inmiddels verwijderd van de woning.

Lees in het Brabants Dagblad van dinsdag 2 augustus een uitgebreid verhaal plus een verslag over het verloop van bijeenkomst in het gemeentehuis maandagavond, waar de gemeente de straatbewoners bij praatte.

Lees meer over de opvang van vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.