Volledig scherm
John Hurkmans en Lian van Iersel in het nieuwe gezondheidscentrum voor Drunen. © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Gezondheidscentrum Drunen draait al zes weken zonder kinderziektes

DRUNEN - Zes weken draait het Gezondheidscentrum Drunen zonder dat er kinderziektes zijn opgedoken. „Het alarm is het enige wat ik kan bedenken", knipoogt fysiotherapeut John Hurkmans, die acht jaar geleden aan de basis van het plan stond. ,,Alle veertien zorgondernemers moeten die kunnen bedienen. De politie stond al eens voor niets voor de deur. Komt goed.”

Zaterdag is het open dag bij het Gezondheidscentrum en de locatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ernaast. Anderhalvelijnszorg heet die combinatie in jargon. Hurkmans geeft een voorbeeld uit de praktijk van een hockeymeisje dat een keiharde bal op haar hand had gekregen.

Lijntjes zo kort mogelijk
„Ze kwam eerst bij ons. We besloten de huisarts hierboven erbij te halen. Die liet een röntgenfoto maken bij de buren van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Geen breuk, waarna het meisje weer terug kon naar ons gezondheidscentrum. Binnen het uur nadat ze zich bij ons had gemeld, stond ze alweer buiten. Met een spalk van de handtherapeut om.”

Stuur de patiënt niet van hot naar her, maar maak de lijntjes in de zorg zo kort mogelijk. Revolutionair is dat concept niet meer te noemen, maar ook Drunen heeft nu alle zorg bij de hand. Herstel: niet álle zorg. „Wie ‘ziekenhuis’ hier in Drunen op de gevel ziet staan, kan denken dat ze bij ons ook voor spoedeisende hulp terecht kunnen, maar dat is niet zo”, zegt Lian van Iersel. Als projectleider was zij nauw betrokken bij de komst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis naar Drunen.

Lees donderdag 24 november een uitgebreide reportage over Gezondheidscentrum Drunen in combinatie met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het Brabants Dagblad, editie de Langstraat.

Waalwijk, Heusden e.o.