Volledig scherm
Aandachtig gehoor voor Maarten van Rossem © Hans van den Eeden

Grote belangstelling eerste Johannes Conradus de Kocklezing in Heusden

HEUSDEN - De Nederlandse democratie functioneert zo slecht nog niet. We moeten deze koesteren en verbeteren. Als de democratie wordt aangetast wordt deze vanzelf gecorrigeerd. Dit is de mening van historicus Maarten van Rossem. Hij ventileerde deze opvatting zaterdagmiddag tijdens de eerste Johannes Conradus de Kock lezing in de Grote- of Catharijnekerk in Heusden. 

Tijdens zijn lezing vol zelfspot, humor en venijn herinnerde hij de ongeveer 400 aanwezigen er aan dat 82% van de kiesgerechtigden bij de laatste parlementsverkiezingen had gestemd. ,,Dat is, zeker in vergelijking met het buitenland, een ongekend hoog aantal. Iedereen in Nederland die de moeite doet en ook de kiesdeler haalt komt in het parlement. Dat is in veel landen absoluut niet het geval," hield hij de aanwezigen voor. Tijdens zijn bijdrage hekelde hij de Engelse jongeren. ,,Als de Engelse jeugd tijdens de verkiezingen niet in bed was blijven liggen hadden we nog geen Brexit gehad", aldus van Rossem.

Paneldiscussie

Historicus Joost Rosendaal vertelde, dat het 231 jaar geleden was dat in Heusden de kiem voor de huidige Nederlandse democratie werd gelegd. ,,Dat gebeurde in de Grote of Catharijnekerk, de locatie waar ook deze bijeenkomst over democratie in Heusden werd gehouden."

Tijdens een paneldiscussie passeerden uiteenlopende vraagstukken de revue. Hoogleraar Monique Leyenaar hield de aanwezigen voor dat de gemeenteraadsverkiezingen over herkenbare thema's gaan. ,,Maar je moet niet vergeten dat luchtvervuiling wel over de gemeentegrenzen gaat", betoogde cultuurhistoricus Thomas von der Dunk. Tijdens de middag werd het publiek interactief regelmatig bij de diskussie betrokken. Zo vroeg Edy ten Berge uit Nederhemert aandacht voor de dominantie van de economische en informele nauwelijks grijpbare macht.

De sfeervolle bijeenkomst werd gehouden in het kader van Heusden 700 en georganiseerd door Stichting De Moriaan.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement