Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels

'Harde afspraken over opvang beperkt aantal alleenstaande mannelijke vluchtelingen in Heusden'

VLIJMEN - Als het in de gemeente Heusden komt tot een proef met kleinschalige opvang van vluchtelingen, dan moeten er harde afspraken komen dat slechts een beperkt aantal alleenstaande mannen wordt opgevangen. Dat wil raadslid Patrick van der Steen (Heusden Transparant), die naar nu blijkt daar enkele weken geleden al een brief over schreef.

Van der Steen stemde in december 2015 nog in met het besluit dat Heusden zich gaat inspannen voor een proef met kleinschalige opvang: op vier locaties maximaal 100 asielzoekers opvangen voor een beperkte periode.

Toestanden
Toen vlak daarna bleek dat vrouwen tijdens de jaarwisseling in Keulen waren aangerand, schreef Van der Steen zijn brief. Hij wil geen toestanden zoals die in Keulen en in Zweden en volgens hem inmiddels ook in Nederland plaatsvonden 'in opvanglocaties waar met name mannelijke vluchtelingen zijn opgevangen'.

Bezorgd
Van der Steen is met name bezorgd voor de vrouwelijke bevolking. Hij wil daarom het aantal alleenstaande mannen in de opvang beperken tot tien tot vijftien procent. Hij denkt dat daarmee het draagvlak voor opvang van gezinnen alleen maar zal vergoten.

Belofte
Van der Steen kaartte de kwestie donderdagavond niet aan in de raadsvergadering, omdat zijn fractie toch tegen het voorstel rond de proef met de opvang stemde. Dit omdat Heusden niet langer wil gaan voor de opvang voor maximaal één jaar, maar voor drie jaar. Burgemeester Hamming beloofde zich in te spannen om, als het tot opvang komt, een zo divers mogelijke groep mensen te krijgen. Voor Van der Steen is die belofte niet genoeg, hij wil harde afspraken met het COA.

Lees meer over vluchtelingen in de regio op bd.nl/vluchtelingen.

Waalwijk, Heusden e.o.