Volledig scherm
© ANP

Heusden geeft extra gas om dementie onder de aandacht te brengen

VLIJMEN - Heusden wil graag een zogeheten dementievriendelijke gemeente zijn. Een mooi streven, maar de klad kwam er een beetje in. Dus moet er weer even gas gegeven worden. Want dementie is niet meer weg te denken uit de samenleving. En het neemt toe. ,,We moeten de samenleving er rijp voor maken dat steeds meer mensen om ons heen dementie hebben", stelt wethouder Margo Mulder (PvdA).

Niet iedereen die een winkel uitloopt zonder te betalen, hoeft kwaadwillend te zijn. Ook dementie kán de oorzaak zijn. Het is volgens Mulder zomaar een voorbeeld dat aangeeft hoe belangrijk goede informatie over dementie is. ,,Het taboe is aan het verdwijnen, maar er ligt nog veel werk. Niet iedereen durft hardop over dementie te praten."

Heusden neem sinds eind 2013 deel aan het project Dementievriendelijke Gemeente (DVG). De laatste tijd kwam de klad er een beetje in. ,,We merkten dat nog maar een heel klein groepje erg betrokken was", aldus Mulder. Daarom wordt de samenwerking met allerlei instanties en instellingen nieuw leven in geblazen. 

Heusden wil concreet aan de slag. Door bijeenkomsten te organiseren, bekende sprekers uit te nodigen, informatie te verstrekken. Maar ook langs gaan op scholen hoort in dat rijtje. ,,We benaderen ook sportclubs, verenigingen, het bedrijfsleven, middenstanders. Om ze te leren om te gaan met mensen die dementie hebben. Bewustwording is heel belangrijk."

Waalwijk, Heusden e.o.