Volledig scherm
Niko de Wit's beeld Embrasure in het echt, in Heusd © Jasper Harthoorn

Heusden krijgt beeld Wijk bij Duurstede in het klein

Heusden - Embrasure: zo heet het beeld dat vanaf 16 juni een jaar lang op de sokkel tussen het Burchtplein en de Wijksestraat zal prijken. De maker is de Tilburgse kunstenaar Niko de Wit. Het beeld dat in Heusden komt te staan is een model van de echte Embrasure, die sinds 2000 langs de Rijndijk bij Wijk bij Duurstede staat. De echte afmetingen zijn 600 x 176 x 198 cm, maar de miniversie is ongeveer een meter hoog.

Het ding bestaat uit cortenstaal. Volgens de Heusdense Kunst Advies Commissie is Niko de Wit gefascineerd door de architectonische vormen van verdedigingswerken, iets dat prima past binnen een vesting als de Heusdense. De kunstenaar vergroot details van die verdedigingswerken net zo lang totdat ze als een beeld op zichzelf kunnen staan.

In dit geval is een Embrasure de inspiratie geweest; het is een nauwe schietopening in een borstwering. Een vizier dwingt de kijker tot scherpte en gerichtheid in het kijken.

De plaatsing van het kunstwerk maakt deel uit van het 'Heusdense 'sokkelproject' waarbij sinds 2011 elk jaar een werk van een andere kunstenaar op de betreffende sokkel komt te staan. De kunstenaars krijgen er een kleine vergoeding voor. In totaal kost dit beeld de gemeente 1.500 euro voor één jaar. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement