Volledig scherm
Woningbouw © Alex Mulder

'Heusden moet notaris inschakelen bij verloting huizen of kavels'; angst voor gedwongen koppelverkoop

VLIJMEN - De gemeente Heusden moet bedingen dat bij uitgifte van woningen of van grond voor woningbouwprojecten altijd een notaris wordt ingeschakeld. Dat vindt DMP Heusden. De partij wil daarmee  voorkomen dat gegadigden worden 'gedwongen' een hypotheek af te sluiten bij de makelaar bij wie ze ook hun huis kopen. 

DMP Heusden stelt in vragen aan het college van B&W dat de woningmarkt 'overspannen raakt', omdat er vaak meer vraag dan aanbod is. De partij vangt signalen op dat klanten worden voorgetrokken, als de makelaar die de huizen verkoopt, óók een hypotheek kan afsluiten; 'gedwongen koppelverkoop' dus. 

Quote

Systeem van loting is nu volstrekt onduide­lijk. Mensen weten niet waarom ze buiten de boot vallen

Martijn van Esch, fractievoorzitter DMP Heusden

Fractievoorzitter Martijn van Esch vindt dat echt uit den boze. ,,We hebben in Heusden nogal wat nieuwbouwprojecten. De grond is ooit door de gemeente uitgegeven aan projectontwikkelaars maar speelt vervolgens verder geen rol meer. Mensen moeten zich nu in korte tijd voor een project inschrijven. Stel dat er 30 huizen worden gebouwd en 40 mensen schrijven zich in, dan is volstrekt onduidelijk hoe de keuze voor de 30 gelukkigen wordt gemaakt."

Gelijke kansen

Van Esch wil dat iedereen gelijke kansen behoort te hebben. ,,We hebben nu geen enkele invloed op de handelwijze van een projectontwikkelaar of een makelaar. Door als te bedingen dat een notaris moet worden ingeschakeld, kun je een aantal zaken ondervangen." 

DMP heeft nog geen antwoord op de vragen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement