Volledig scherm
© RGBStock

Heusden Transparant laakt fiscale 'deal' bij Donkhof Haarsteeg

VLIJMEN/HAARSTEEG - Heusden Transparant is bang dat de gemeente Heusden onterecht heeft meegewerkt aan een fiscale constructie bij woningbouwplan Donkhof in Haarsteeg. De angst bestaat dat wanneer de Belastingdienst het met de partij eens is, Heusden een tegenvaller moet incasseren van minimaal 100.000 euro.

De constructie heeft te maken met de belasting die Heusden heft en moet afdragen over de grondverkoop. Als het gaat om pure landbouwgrond, dan mag lagere omzetbelasting worden gerekend. Als het gaat om bouwgrond, geldt een 15 procent hoger tarief.
Volgens Heusden Transparant mag de grond alleen voor het lagere tarief worden verkocht, als er nog helemaal niets met de grond is gebeurd. De partij is bang dat dat in geval van Donkhof niet opgaat, vanwege het rooien van een boom.

Overigens vindt Heusden Transparant het sowieso niet kunnen dat Heusden akkoord gaat met de constructie van de projectontwikkelaar op Donkhof, zonder dat een deel van het voordeel terugvloeit naar de mensen die een huis van de projectontwikkelaar kopen. Louise van der Heijden: "Het gaat veelal om starters en per huis al snel om 9.000 euro. Ik verwijt de projectontwikkelaar niets, wel de gemeente."

Ze heeft vragen gesteld aan B en W. Antwoorden moeten nog volgen.

Waalwijk, Heusden e.o.