Volledig scherm
Burgemeester Jan Hamming: „Hun trauma hebben ze nog niet verwerkt, dat werd me duidelijk tijdens het gesprek.” © Jeroen de Jong/Beeld Werkt

Heusdense burgemeester Jan Hamming over statushoudersbesluit: 'Ik sta vol achter m'n beslissing'

VLIJMEN - Een ernstig trauma van een Vlijmens stel is voor burgemeester Jan Hamming genoeg reden om af te zien van een woonhuis voor vier jonge Syrische vluchtelingen.

Het was voor de Heusdense burgemeester Jan Hamming geen gemakkelijke beslissing zegt hij zelf. „Maar ik kan mezelf in de spiegel aankijken.” Donderdagavond besloot hij toch om vier Syrische jonge vluchtelingen niet te plaatsen in een woonhuis aan de Sternlaan in Vlijmen.

Reden: de buren waren aanwezig bij een terroristische aanslag in Tunesië een jaar geleden waarbij 38 toeristen werden doodgeschoten. De twee Vlijmenaren moesten naar eigen zeggen rennen voor hun leven. Hamming: „Hun trauma hebben ze nog niet verwerkt, dat werd me duidelijk tijdens het gesprek.”

„Het is onze inschatting dat ze een trauma hebben, daar zijn geen deskundigen aan te pas gekomen. Maar ik sta vol achter m’n beslissing. Het stel heeft overigens helemaal geen antipathie tegen vluchtelingen."

Ontmoeting
Afgelopen maandagavond was werd al een informatiebijeenkomst op het gemeentehuis gehouden voor een aantal buurtbewoners. De bewoners van Sternlaan staan open voor een ontmoeting met de vier Syrische jongens. ,,Zij hebben hetzelfde meegemaakt als wij en misschien kunnen we elkaar hebben”, vertelden ze de burgemeester Hamming tijdens het gesprek dat donderdag plaatshad.

Waar in de gemeente de statushouders dan wel worden opgevangen, is nog niet bekend. De burgemeester benadrukt samen met Woonveste op zoek te gaan naar een andere woning in de gemeente om de vier jonge Syriërs te huisvesten.

Lees meer nieuws over de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders in de regio op bd.nl/vluchtelingen en lees zaterdag 6 augustus in het Brabants Dagblad een interview met burgemeester Jan Hamming.

Waalwijk, Heusden e.o.