Volledig scherm
© foto Dik de Joode/BD

Heusdense wethouder Van der Poel : 'Ik heb niet gelogen'

VLIJMEN - Volgens de Heusdense wethouder Mart van der Poel (Heusden ÉÉN) zijn de beschuldigingen van raadslid Frans van der Lee (Heusden Transparant) dat hij heeft gelogen bij de beantwoording van vragen, nergens op gebaseerd. Van der Poel neemt de aantijgingen aan zijn adres hoog op. Hij wil dat Van der Lee óf zijn beschuldigingen tijdens een raadsvergadering hard maakt, of zijn excuses aanbiedt. ,,Want ik heb niet gelogen."

Heusden Transparant stelde in december vorig jaar vragen over de toekomstige ontsluiting van de Baardwijkse Overlaat, tussen Drunen en West. Die plannen zijn onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (Gol). De Stuurgroep Gol heeft, inclusief de gemeenten Heusden en Waalwijk, gekozen voor een weg pal langs de Heidijk. De stichting Van Gol naar Beter wil een alternatief, met een weg verder richting Waalwijk. Die variant is afgevallen omdat die minstens 7,5 miljoen euro duurder zou zijn dan de gekozen Gol-variant.

Op vragen van Van der Lee hóeveel duurder, moest Van der Poel het antwoord in december schuldig blijven. ,,Ik heb gezegd dat ik ze niet paraat heb, maar dat ik de nadere cijfers bij de provincie op zou vragen. Dat heb ik gedaan en ik heb ze één op één doorgegeven.” De variant blijkt 36 tot 41 miljoen duurder te zijn. Van der Poel: ,,Ik heb gedaan wat ik had beloofd. ,,Dus waar heb ik gelogen? Dat moet Van der Lee maar zeggen.”

Veel en veel duurder

Heusden Transparant gaat er echter vanuit dat er voor december helemaal geen nadere berekeningen waren en dat Van der Poel daarover dus loog. De oppositiepartij baseert zich daarbij op informatie die de Van Gol naar Beter van de provincie zou hebben gehad. De oppositiepartij stelde daarover begin deze week vragen. In een mondelinge toelichting daarop stelde fractievoorzitter Van der Lee dat Van der Poel had gelogen over de financiën en dat hij zou moeten aftreden.

Volgens Van der Poel zijn er inderdaad geen gespecificeerde kostenberekeningen gemaakt. ,,Alleen een grove inschatting. Toen was al duidelijk dat de variant van de stichting veel en veel duurder zou zijn en dus afviel. Verdere berekeningen, ook over de gevolgen voor de verkeersafwikkeling zijn toen niet meer gemaakt. Dat had geen zin meer.”

De artikel 61-vragen die Heusden Transparant maandag stelde worden zo snel mogelijk beantwoord. Vooruitlopend daarop laat het hele Heusdense college al weten de suggestie dat Van der Poel verkeerde informatie zou hebben gegeven, verre van zich te werpen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement