Volledig scherm
Het Commiezenhuis in Heusden, een prominente vestingstad in de Zuiderwaterlinie. © Bertjan Kers/BD

Hoofdrol voor Heusden in De Mars langs Zuiderwaterlinie

HEUSDEN - De Sprong en De Mars zijn de twee grote evenementen waarmee de Zuiderwaterlinie dit jaar onder de aandacht van het grote publiek wordt gebracht. Bij De Mars is een hoofdrol weggelegd voor Heusden.

De Mars is een muzikale wandelestafette die start op 16 september. Aan de uiteinden van de verdedigingsgordel uit de Tachtigjarige Oorlog beginnen muziekkorpsen aan een tocht van een week. Vanuit Bergen op Zoom en Grave lopen ze in een week tijd naar elkaar toe. De finale is halverwege in Heusden, waar een cultureel festival plaatsvindt.

De Mars is bedoeld als opening van een 165 kilometer lange bewegwijzerde route langs de linie. Het pad moet net zo'n fenomeen worden als de langeafstandsroute het Pieterpad, heeft de provincie Noord-Brabant bedacht.

Luchtlandingstroepen

Volledig scherm
Een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vliegt mee tijdens De Sprong. © Koninklijke Luchtmacht

Het andere evenement is De Sprong op zaterdag 23 juni. Op vijf plekken langs de linie, waaronder Heusden, Grave en Ravenstein, zullen tientallen parachutisten worden gedropt. 

De luchtvloot waarmee ze vervoerd worden zal eerst laag over de hele linie vliegen.  Aan De Sprong werkt Defensie mee,  die een Hercules vol luchtlandingstroepen laat meedoen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement