Volledig scherm
Het houten huisje in Heesbeen aan de Grotestraat. © Google Streetview

Houten huisje in Heesbeen gaat tegen de vlakte

HEESBEEN - Het houten huisje naast het Jodenkerkhof aan de Grotestraat 2 in Heesbeen wordt binnenkort in opdracht van de gemeente Heusden afgebroken. Dinsdag 12 januari verwijderden medewerkers van VanRosendaal Infra in Kerkdriel vast de aanwezige nutsvoorzieningen voor water en stroom. Een gasaansluiting ontbrak; de bewoners maakten gebruik van butagas.

Het oude personeelswoninkje van Jonker Fris staat letterlijk onder de rook van deze voormalige conservenfabriek. Het mag een wonder heten dat het op vrijdag 28 mei 1992 niet letterlijk in rook is opgegaan toen de dichtstbijzijnde fabrieksloods in brand stond.

De loods brandde af, maar de brandweerkorpsen van Heusden en Vlijmen wisten het houten huisje te redden. Dat was mede te danken aan een gunstige wind en volgens Sien van der Heijden, de vrouw des huizes, aan een gewijd boompje naast het huis. Sien had ooit op Palmzondag in de St.-Catharinakerk een gewijd palmtakje (buxus) gekregen, het thuis wortel laten schieten en vervolgens in haar tuin geplant als afweermiddel tegen blikseminslag en brand.

Anti-kraak
De gemeente kocht het leegstaande huisje met zijn slecht onderhouden kozijnen. Zanger Jeroen Kant ging er anti-kraak in wonen. Omdat er geen onderhoud meer werd gepleegd, raakte het pandje in verval. Kant pakte kortgeleden biezen. Het opvallende woninkje dat op de splitsing van de Grotestraat en de Maasdijk staat, valt binnenkort onder de slopershamer.