Volledig scherm
IJsmaker Ramon Wientjes uit Drunen overuren. © Jeroen de Jong / Beeld Werkt

IJsmaker in Drunen draait overuren

DRUNEN - ’s Morgens om zes, zeven uur begint hij. IJsmaken tot een uur of elf. Daarna de boel schoonmaken, bestellingen rondbrengen en om een uur of zes ‘s avonds de basismix maken voor het ijs van de volgende dag.

Met deze tropische dagen maakt ijsmaker Ramon Wientjes uit Drunen overuren. Achter zijn ijssalon La Vittoria aan het Raadhuisplein in Drunen maakt hij ijs voor vier vestigingen. Voor zijn eigen ijssalons in Drunen en Waalwijk, het pannenkoekenhuis in Drunen en een bakkerij in Leerdam. Zo’n 1.250 tot 1.500 liter ijs denkt hij deze week te maken. Een paar weken geleden, toen het nog herfstig was, was dat hooguit de helft.

Alleen
Wie denkt dat Wientjes alle verloven van zijn personeel heeft ingetrokken, heeft het mis. IJsmaken doet alleen hij. Wientjes leerde het vak van de Italiaanse ijsfamilie D’Arcie en deelt zijn kennis met niemand. „Het is het geheim van de smid.” Ook al vallen de mussen van het dak.

Citroensap
Fruit schillen, aardbeien schoonmaken. Dat soort karweitjes doet Wientjes wel met zijn collega’s. „Met dit warme weer loopt het citroenijs het hardst. ’s Morgens staan we hier liters citroensap te persen.”

Waalwijk, Heusden e.o.