In boerderij Haarsteeg werd iedere maand voor 1 miljoen euro aan drugs gemaakt

DEN BOSCH/HAARSTEEG - Justitie heeft donderdagmorgen vier jaar gevangenisstraf geëist tegen twee Bredase mannen die grote hoeveelheden amfetamine zouden hebben gemaakt in een drugslab in Haarsteeg. 

De mannen, 38 en 41 jaar oud, liepen tegen de lamp nadat ze op 10 november 2016 werden aangehouden in Valkenswaard . In hun bestelbus stonden meer dan twintig vaten vol met zoutzuur, mierenzuur en zwavelzuur, allemaal nodig voor het maken van amfetamine. 

Zelfmoord boer

Volgens justitie was het drugslaboratorium in Haarsteeg al een half jaar in bedrijf. Per maand zou er voor een miljoen euro aan drugs gemaakt worden in het in boerenschuur gevestigde lab. De eigenaar van de boerderij was ook verdachte en legde bij de politie een bekennende verklaring af. In maart 2017 beroofde hij zichzelf van het leven. De advocaten van de twee Bredase mannen stellen dat de verdachten niet zelf in het drugslab hebben gewerkt en alleen de grondstoffen hebben vervoerd. Zij noemen de verklaringen van de overleden boer volstrekt onbetrouwbaar. 

Harde wereld

Officier van justie Erna Vrijhoeven zei geen enkele twijfel te hebben over de vraag of de boer de waarheid sprak. ,,Hij was één van de weinigen in deze harde wereld die durfde te praten. En hij heeft ook zichzelf belast, dus ik acht het zeer geloofwaardig."

De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.  

Volledig scherm
Het drugslaboratorium in Haarsteeg © FPMB/Anja van Beek
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement